Κ. Χατζηδάκης: «Δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία, διότι προχωράμε συντονισμένα στις αλλαγές των διαδικασιών»

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, μίλησε στον Βήμα fm για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων.{{{ audio1 }}}

Για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων

«Εύλογη η καχυποψία, διότι κατά καιρούς έχουν γίνει ανάλογες διακηρύξεις, αλλά τώρα υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφορές. Το πρώτο είναι πως αποτελεί πλέον διεθνή υποχρέωση της χώρας, έως το τέλος του έτους να προχωρήσει σε κάθετη και οριζόντια απλούστευση των διαδικασιών. Δεύτερον, συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα στο θέμα αυτό και τρίτον, επεξεργαζόμαστε πρακτικές σε σχέση με την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ή με το περιβάλλον. Έχουμε μια συνολική, σφαιρική παρέμβαση που καλύπτει όλους τους τύπους των αναζητήσεων και συνολικά την επιχειρηματική προσπάθεια. Άρα, πράγματι πρόκειται για μια φιλόδοξη διαδικασία, για την οποία υπάρχει συντονισμός με τα υπουργεία, ακολουθούμε παραδείγματα από άλλες χώρες και επιχειρούμε να στείλουμε ένα μήνυμα, έστω και αργά, ότι η Ελλάδα έχει γίνει πράγματι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Περνάει τώρα ένας νόμος-πλαίσιο από εμάς και σε συνεργασία με οκτώ υπουργεία – γι’ αυτό και ήταν παρόντες οκτώ υπουργοί στη χθεσινή συνέντευξη – δεν θα αφήσουμε τίποτα ακάλυπτο. Π.χ. υπάρχει ένα έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ενώ σε άλλα υπουργεία μπορεί να μη χρειαστούν νόμοι και με το νόμο-πλαίσιο που περνάμε να χρειαστούν μόνο Προεδρικά Διατάγματα. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα υπουργεία θα κινηθούν στους εξής τέσσερις άξονες: στο σύστημα υπεύθυνης δήλωσης, στο στάδιο ελέγχου εγκατάστασης και λειτουργίας της επιχείρησης, πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα διεξάγουν τους ελέγχους και δημιουργία κεντρικού συστήματος διαχείρισης της ελεγκτικής διαδικασίας, για να φύγουμε από το χειρόγραφο και να πάμε στο ηλεκτρονικό. Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τις αδειοδοτήσεις στο 60% και όσες μείνουν, να είναι με τη λογική που σας είπα, προτύπων και προδιαγραφών και της έκδοσης μέσω πιστοποιημένων ελεγκτών.

Είχαμε πρόβλημα νόμου, διότι το one stop shop που είχαμε προχωρήσει και εμείς με την αδειοδοτική αρχή, στην ουσία είναι ότι μαζεύονται υπάλληλοι διάφορων υπουργείων στον ίδιο χώρο, για να μη χάνεται χρόνος. Οι διαδικασίες, όμως, με τις οποίες έχουν να ασχοληθούν αυτοί, έστω και συντονισμένα, είναι πολλές και γραφειοκρατικές. Τώρα, προσπαθούμε να μπούμε στο backoffice. Δηλαδή, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες θα έχουν να ασχοληθούν οι υπάλληλοι και να βάλουμε πρότυπα, προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου που θα αποτελούν τυφλοσούρτη και να μην υπάρχει έτσι η δυνατότητα σε όλους αυτούς που παρεμβαίνουν, είτε είναι η Δημόσια Διοίκηση είτε οι υπάλληλοι, να ευνοούν ή να αδικούν. Και αυτό είναι ακριβώς που θα επιτρέψει να μειωθεί το γρηγορόσημο, διότι δεν θα μπαίνει χέρι και δεν θα υπάρχει διακριτική ευχέρεια στο βαθμό που υπάρχει σήμερα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk