Διαμαρτυρία γάλλων σεφ: «Μην φωτογραφίζετε το φαγητό σας»

Δύο κορυφαίοι Γάλλοι σεφ, βραβευμένοι με αστέρια Μισλέν, επικρίνουν την πρακτική πολλών, εξοικειωμένων με την τεχνολογία, πελατών τους να φωτογραφίζουν το πιάτο τους και κατόπιν να το ανεβάζουν στο Ιντερνετ, «προδίδοντας» τα μυστικά του.

Δυο κορυφαίοι Γάλλοι σεφ, βραβευμένοι με αστέρια Μισλέν, επικρίνουν την πρακτική πολλών, εξοικειωμένων με την τεχνολογία, πελατών τους να φωτογραφίζουν το πιάτο τους και κατόπιν να το ανεβάζουν στο Ιντερνετ, «προδίδοντας» τα μυστικά του.

«Είναι λάθος συμπεριφορά κάθε φορά που βλέπεις μπροστά σου ένα πιάτο, να σπεύδεις να το φωτογραφίσεις. Επίσης, μια φωτογραφία που αναρτάται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στερεί από τις δημιουργίες μου το στοιχείο της έκπληξης, για να μη πω ότι συνιστά και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», λέει ο σεφ Ζιλ Γκουζόν που έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Μισλέν για το εστιτόριο του, το Auberge du Vieux Puits, που βρίσκεται στο χωριό Φονζονκούζ, κοντά στη πόλη Καρκασόν.
Αυτό που κυρίως φοβίζει τους σεφ είναι πως η δημοσίευση των πιάτων επιτρέπει σε άλλους συνάδελφους τους να «κλέβουν» τις δημιουργίες τους εύκολα και χωρίς κόπο.
«Στο παρελθόν οι πελάτες φωτογράφιζαν την οικογένειά τους, τώρα φωτογραφίζουν τα πιάτα. Κι όσο είναι απασχολημένοι με τη φωτογράφηση, τα πιάτα τους κρυώνουν και δεν απολαμβάνουν το φαγητό τους», λέει ο Αλεξάντρ Γκοτιέ, σεφ του φημισμένου ρεστοράν Grenouiller, έξω από το Καλέ. «Είναι μία πράξη που μας προσβάλλει. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την απόλαυση ενός ωραίου δείπνου, αλλά κι εκείνοι με τη σειρά τους πρέπει να κλείνουν το κινητό τους», λέει.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατόριων και σεφ στη Γαλλία έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, απαγορεύοντας τη χρήση smartphones στα εστιατόριά τους.
Φυσικά, δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να τραβήξει μια φωτογραφία, αν το θελήσει, αλλά τίθεται – και εδώ -, το ερώτημα μήπως όλη αυτή η νέα, προηγμένη τεχνολογία περισσότερο αφαιρεί, παρά ενισχύει την απόλαυση μιας εμπειρίας που μέχρι πρότινος την βιώναμε με τις πέντε μας αισθήσεις μας κι όχι διαμέσου της όρασης, από την κάμερα ενός smartphone.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk