Οι γιατροί καταδικάζουν το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ

Βροντερό «όχι» στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του δημόσιους συστήματος υγείας είπαν οι γιατροί το περασμένο Σάββατο στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος καταδίκασε «την πολιτική και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της Υγείας, με την αποδυνάμωση Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως και με τον Νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο οποίος ψηφίσθηκε πολύ πρόσφατα» και ζήτησε από τους γιατρούς να στηρίξουν την περίθαλψη και την υγεία των κατοίκων της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας, αλλά και στον ρόλο του ιατρικού λειτουργήματος.
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον ιατρικό κόσμο, «να μην τον προσβάλλει, να μην τον συκοφαντεί, να μην απαξιώνει το ρόλο του, γιατί αυτό στρέφεται όχι μόνο εναντίον αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά διαταράσσει επίσης τις σχέσεις και την εμπιστοσύνη μεταξύ ιατρού – ασθενή και διασπά την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, με ορατά καταστροφικά αποτελέσματα».
Ο κ. Βλασταράκος επανέλαβε ότι «τα θύματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα είναι οι πολίτες αυτής της χώρας» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πολιτική και συμπεριφορές, γιατί η κρίση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αναταχθεί στο μέλλον».
Η γενική συνέλευση του ΠΙΣ καταδίκασε το νόμο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη «με το κλείσιμο των Δομών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που αφήνει τους πολίτες χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και πετάει στο δρόμο 8.500 γιατρούς και εργαζομένους». Κάλεσε τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και δημοτικών φορέων, και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, να περιφρουρήσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις μονάδες υγείας για να μη κλείσουν. Επιπροσθέτως κατήγγειλε το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση και την υποχρεωτική προσφυγή των παρόχων υγείας σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Τέλος, οι γιατροί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, την οποία έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με άλλους υγειονομικούς φορείς, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα (ώρα 1 μ.μ.).

ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζει την προσπάθεια του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ να κρατήσει ανοικτά τα πολυϊατρεία

Η επαναλειτουργία των πολυϊατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά θα είναι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη στήριξή του στην προσπάθεια του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ να κρατήσει ανοικτά τα πολυϊατρεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυϊατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά, για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να μην καταφύγει στη βία, προκειμένου να πετύχει τη σφράγιση των δομών του Οργανισμού.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αντιπαρατεθεί βίαια στις προσπάθειες προστασίας και λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα «η καταστροφική ουσία της απορρύθμισης της ΠΦΥ με τον νόμο για το ΠΕΔΥ», καθώς -όπως αναφέρει- «πριν καν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο απαράδεκτος νόμος το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βιάζονται να βάλουν λουκέτο σε όλα τα πολυϊατρεία, στερώντας από τον κόσμο τη δυνατότητα στοιχειώδους δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πετώντας στο δρόμο 8,5 χιλιάδες εργαζόμενους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk