ΚΕΔΕ: Καταγγέλλει επιλεκτικές συμπεριφορές σε χρηματοδοτήσεις

Νέες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελων Πόρων (ΚΑΠ) κατά 94 εκατ. ευρώ, αλλά και επιλεκτικές «εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας» έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους με υπουργικές αποφάσεις, καταγγέλλει η ΚΕΔΕ.

Νέες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελων Πόρων (ΚΑΠ) κατά 94 εκατ. ευρώ, αλλά και επιλεκτικές «εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας» έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους με υπουργικές αποφάσεις, καταγγέλλει η ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του ΔΣ επισημάνθηκαν «οι αντιφατικές πρακτικές» που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά την συνεδρίαση, «με υπουργική απόφαση, που έχει υπογραφεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης -εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών- προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 94 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των δήμων, αλλά και μελλοντικών ‘διαθέσιμων’ στους δήμους».

Ωστόσο, σημειώνει η ΚΕΔΕ, «οι δήμοι της χώρας, εκτός του γεγονότος ότι έχουν στερηθεί τις πολύ χρήσιμες για τη λειτουργία των πόλεων υπηρεσίες αυτών των δύο κατηγοριών εργαζομένων με την αιφνίδια θέση τους σε διαθεσιμότητα, πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου, το κόστος μισθοδοσίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κινητικότητας».

«Επιπλέον, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους δήμους (μόνο στο Δήμο Αθηναίων η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει στοιχίσει 16 εκατ. ευρώ). Έσοδα που όχι μόνο κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά συνέβαλαν και στα συνολικότερα έσοδα των δήμων» προσθέτει η ΚΕΔΕ.

Καταγγέλει επιλεκτικές επιχορηγήσεις

Επιπλέον η ΚΕΔΕ καταγγέλει ότι το τελευταίο διάστημα υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους της χώρας, «κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας», κάτι μάλιστα δύσκολο να διαψευστεί καθώς υπάρχουν οι ανάλογες αναρτήσεις στη «Διαύγεια».

Όπως χαρακτηστικά σημειώνει η ΚΕΔΕ «το τελευταίο, όμως, διάστημα διαπιστώνουμε από το ‘ΔΙΑΥΓΕΙΑ’ ότι υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους της χώρας, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αφού σε αυτό το παιχνίδι μπήκε τελευταία και το υπουργείο Οικονομικών.»

» Δηλαδή από τη μία πλευρά περικόπτουν κρίσιμες και χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες από την άλλη σπαταλούν πολύτιμους δημόσιους πόρους εφαρμόζοντας καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές άλλων εποχών».

Η ΚΕΔΕ «καταδικάζει απερίφραστα και ομόφωνα αυτές τις πρακτικές και ζητά άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων».

«Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της. Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτές τις νέες περικοπές, εκτός του ότι θα τιναχθούν στον αέρα οι ήδη ασφυκτικοί προϋπολογισμοί των δήμων της χώρας, πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στη μέγγενη του ‘Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ’» καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk