Αρχισε από τη Δευτέρα η καταβολή επιδόματος ενοικίου στην Κεφαλλονιά

Την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλλονιάς, την έναρξη από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης, καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλλονιάς, την έναρξη από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης σε δύο γραφεία της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμόπληκτων (ΥΑΣ) στο νησί, καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου στην Κεφαλλονιά.
«Είμαστε σε μια διαδικασία πλήρους εξέλιξης και εφαρμογής όλων των μέτρων, τα οποία οδηγούν στην αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας στην Κεφαλλονιά. Ο δρόμος είναι ασφαλώς επώδυνος, από την άλλη πλευρά όμως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες, τη γραφειοκρατία, να γίνουμε ένα αποτελεσματικό κράτος αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση των κινδύνων βραχοπτώσεων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, εκ των οποίων το 70% λειτούργησε σήμερα, Δευτέρα, με την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών, η ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, η ενημέρωση καθηγητών, δασκάλων και μαθητών από τον ΟΑΣΠ, η επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων της ΥΑΣ στο Ληξούρι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις επιδότησης ενοικίου – συγκατοίκησης κ.ά., η εξέλιξη και ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου κτισμάτων από την ΥΑΣ και η επέκταση των ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού και η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των μέτρων αποκατάστασης πληγέντων σε συνεργασία των υπουργείων Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας.
Σχετικά με την αποκατάσταση του λιμένος Ληξουρίου και του οδικού δικτύου ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάθεσης των μελετών για το λιμάνι του Ληξουρίου. Ήδη ξεκίνησαν προκαταρκτικές εργασίες και για το οδικό δίκτυο, για το οποίο προχωρούν οι μελέτες. Στη συνεχεία, θα ξεκινήσει μια εργολαβία, προκειμένου να έχουμε στην Κεφαλλονιά το οδικό δίκτυο που της αξίζει, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στον τομέα του τουρισμού».
Παράλληλα από σήμερα, Δευτέρα, άρχισε και η καταβολή του επιδόματος ενοικίου «και έτσι σιγά σιγά θα μεταφερθούν σε στέγη όλες οι οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους προς το παρόν» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης οικοσκευής στα μη κατοικήσιμα σπίτια από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου με ταυτόχρονη επέκταση των ελέγχων και στα κατοικήσιμα σπίτια, αφού και σε αυτά υπάρχει ανάλογη ζημιά των οικοσυσκευών. Παράλληλα ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη, με εφάπαξ επίδομα, των 355 μακροχρόνια ανέργων, που κατοικούν στο νησί.
Ο υπουργός μετά τη λήξη της σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου αναφέρθηκε στις προσφορές αλληλεγγύης των πολιτών της χώρας προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) για τη συμβολή τους στη γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών και στην αποκατάσταση της ασφαλούς και πλήρους λειτουργίας του αεροδρομίου.
«Θέλω να ευχαριστήσω τις μικρές ή και μεγάλες εταιρείες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στο νησί και βοηθούν αφιλοκερδώς στο να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές, ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά να διδάσκουν και να διδάσκονται σε αίθουσες, οι οποίες παρέχουν πλήρη ασφάλεια».
Μετά το πέρας της σύσκεψης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ επιθεώρησε το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.
Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Αλέξανδρος Παρίσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο γενικός διευθυντής συγκοινωνιακών έργων κ. Διονύσιος Μακρής και εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ, ΥΑΣ, ΟΑΣΠ, Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας ΓΓΔΕ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk