Οι πάγοι της Αρκτικής σε ταινία κλιματικής καταστροφής

Βίντεο που συμπυκνώνει 25 χρόνια παρατηρήσεων σε 60 δευτερόλεπτα δείχνει την παγοκάλυψη της Αρκτικής να πάλλεται με τις αλλαγές των εποχών και να μικραίνει χρόνο με το χρόνο, προμηνύοντας ένα μέλλον στο οποίο ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

http://www.youtube.com/watch?v=H-BbPBg3vj8

Βίντεο που συμπυκνώνει 25 χρόνια παρατηρήσεων σε 60 δευτερόλεπτα δείχνει την παγοκάλυψη της Αρκτικής να πάλλεται με τις αλλαγές των εποχών και να μικραίνει χρόνο με το χρόνο, προμηνύοντας ένα μέλλον στο οποίο ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια. Το animation που δημιούργησε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003.

Λευκή «αμοιβάδα»

Ο πάγος μοιάζει με αμοιβάδα που επεκτείνεται το φθινόπωρο και συστέλλεται την άνοιξη, αφήνοντας όλο και λιγότερο πάγο στο τέλος κάθε καλοκαιριού. Σύμφωνα με τη NOAΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης περιορίζει τη συσσώρευση παλιού, συμπιεσμένου πάγου, ο οποίος διακρίνεται στο animation να παρασύρεται από τα ρεύματα στον Πορθμό του Φραμ, ανατολικά της Γροιλανδίας.

Στο σύνολο του καλύμματος πάγου της Αρκτικής, το ποσοστό του ανθεκτικού πάγου ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών μειώθηκε από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Ο υπόλοιπος πάγος έχει ηλικία μόλις ενός έτους και λιώνει πιο εύκολα με τον ερχομό της άνοιξης. Σε ένα είδος φαύλου κύκλου που απειλεί να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο του πάγου αφήνει εκτεθειμένα τα σκούρα νερά του Αρκτικού ωκεανού, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία.

Το animation της NOAA παρουσιάστηκε σε ειδική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο, τον οργανισμό που εκδίδει την επιθέωρηση «Science».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk