Η ήπια και συχνή σωματική άσκηση ενισχύει το μέγεθος των εγκεφαλικών περιοχών που συρρικνώνονται με τα χρόνια, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της άνοιας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 120 άτομα ηλικίας 60-80 ετών οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ διαπίστωσαν ότι το γρήγορο περπάτημα για περίπου 30-40 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα οδηγούσε στην αναδόμηση των δομών του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με την γνωστική φθορά σε προχωρημένη ηλικία.

Η επίδραση που φάνηκε να έχει η σωματική άσκηση στον εγκέφαλο, ήταν αντίστοιχη με το σταμάτημα του ρολογιού του εγκεφάλου για περίπου 1-2 χρόνια. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει επιστημονικά τη δύναμη της άσκησης ως προς την καθυστέρηση της άνοιας και την ενίσχυση της αναγέννησης των εγκεφαλικών δομών.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Μαγνητικές τομογραφίες που είχαν ληφθεί πριν και μετά την μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια ενός έτους, αποκάλυψαν ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου – ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος – εμφάνιζαν μεγαλύτερο όγκο στην περίπτωση των ατόμων που ακολουθούσαν πρόγραμμα ήπιας αεροβικής άσκησης. Στην περίπτωση πάλι των εθελοντών που περιορίζονταν σε ασκήσεις stretching, οι ίδιες περιοχές εμφάνιζαν συρρίκνωση.

Η ομάδα των «γυμνασμένων» εθελοντών έδειξε καλύτερα αποτελέσματα σε γνωστικές ασκήσεις, οι οποίες εξέταζαν τη μνήμη, τις γλωσσικές ικανότητες και την προσοχή – ικανότητες οι οποίες «πέφτουν» με την πάροδο των ετών – συγκριτικά με εκείνα των υπολοίπων που δεν γυμνάζονταν.

«Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τόσο ο εγκέφαλος, όσο και η γνωστική λειτουργία ηλικιωμένων ατόμων διατηρούσαν την πλαστικότητά τους. Μπορούμε δηλαδή με λίγα λόγια, με συχνή αλλά ήπια σωματική άσκηση να τονώσουμε την εγκεφαλική λειτουργία» αναφέρει ο ερευνητής δρ Κιρκ Ερικσον.

«Ένα διάστημα 6-12 μηνών συχνής σωματικής άσκησης θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του προμετωπιαίου φλοιού και του ιππόκαμπου κατά περίπου 2%. Μπορεί να ακούγεται μικρό το ποσοστό αυτό, στην πραγματικότητα όμως είναι σαν να γυρίζουμε πίσω 1-2 χρόνια το ρολόι της γήρανσης. Πρόκειται για τις δύο περιοχές οι οποίες σε προχωρημένη ηλικία αρχίζουν να συρρικνώνονται. Συγκεκριμένα, ο προμετωπιαίος φλοιός συνδέεται με αρκετές γνωστικές λειτουργίες ενώ ο ιππόκαμπος σχετίζεται με τη δημιουργία αναμνήσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η συρρίκνωσή του οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας».