Τι ζητούν οι «58» από το ΠαΣοΚ για κοινή κάθοδο

Από δύο προϋποθέσεις εξαρτούν οι «58» την κοινή κάθοδό τους με το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές: την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και την ύπαρξη πολιτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου. «Χωρίς αυτές δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία την Κυριακή, έπειτα από τη συνεδρίαση της ολομέλειας των «58» και των συνεργαζόμενων Κινήσεων. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συνεργασία οι «58» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προσπάθεια μετά τις ευρωεκλογές.
Η ανακοίνωση αυτή επικροτεί στην ουσία την πρόταση που έκανε ο κ. Ι. Βούλγαρης στον κ. Ευ. Βενιζέλο την προηγούμενη Πέμπτη, να συμφωνηθεί πρώτα το όνομα, το σήμα του ψηφοδελτίου και η φυσιογνωμία της συνδιάσκεψης και έπειτα να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της. Οι Κινήσεις που συνεργάζονται με τους «58» (Δυναμική Ελλάδα, Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές) ζήτησαν να επιταχυνθούν οι συζητήσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη διαδικασία και δεν υπέγραψαν την ανακοίνωση. Στην ίδια κατεύθυνση διαφοροποιήθηκε και ο κ. Ν. Μπίστης.
Οι «58», πάντως, όρισαν τα μέλη της άτυπης επιτροπής, η οποία θα κάνει τις συνεννοήσεις με το ΠαΣοΚ. Πρόκειται για τους κ.κ. Σ. Καρουζίδη, Χρ. Λάζο και Β, Βαμβακά. Είναι προφανές ότι αν τελικώς συγκροτηθεί κοινό ψηφοδέλτιο αυτό θα προκύψει από μια σύνθετη διαδικασία, πολύ διαφορετική από αυτή που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανακοίνωση της ολομέλειας των «58» είναι η εξής:
Οι 58 στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των δυνάμεων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στις ευρωεκλογές. Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, είναι ανάγκη να μην περάσει η πόλωση που επιδιώκει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σκηνικό οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις και τα στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να αντιτάξουν το όπλο της συνεργασίας και της ανανέωσης ταυτόχρονα. Οι 58 αγωνίζονται μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, για μια αλλαγή στην Ευρώπη που θα πει ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός.
Ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί στο όνομα της Παράταξης και με το πνεύμα παράταξης. Θα πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ψηφοδέλτιο αξιοκρατικό, ανανεωτικό που θα προκύψει από συναινετική διαδικασία και θα έχει την έγκριση όλων των μερών. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεώτερες γενιές είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠαΣοΚ ήταν και είναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος. Ως 58δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Με αυτό το πνεύμα συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της Παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας.
Οι 58 συμμετέχουν στις προσπάθειες διατηρώντας τον χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με βάση το τετράπτυχο: εθνική ανασυγκρότηση και δουλειές – αλλαγή του πολιτικού συστήματος – γενναία στήριξη των αδύναμων και των φτωχών – περισσότερη αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση. Οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk