Επιφυλακτικός ο Ερογλου για τις συνομιλίες στην Κύπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση για να αρχίσουν συνομιλίες στην Κύπρο επειδή «έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», λέει ο Ντερβίς Ερογλου, επικεφαλής της κυβέρνησης της τουρκοκρατούμενης Βόρειας Κύπρου.

Σε συνέντευξη του στην τούρκικη «Hurriyet» δήλωσε: «Οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ όχι για τα μαύρα μάτια των Ελλήνων ή των Τούρκων. Οι μεγάλες χώρες έχουν συμφέροντα και τα συμφέροντα τους πάντοτε προηγούνται από τα συμφέροντα των μικρών χωρών. Είναι κρίμα αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Η λύση του Κυπριακού θα έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα (γι’ αυτούς) από ο,τι για την Κύπρο».

Και είναι αυτά ακριβώς τα συμφέροντα τα οποία «κάνουν δύσκολο να πούμε αποτύχαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερογλου συμφωνεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί «είτε έτσι είτε αλλιώς». Ο καθένας γνωρίζει τι σημαίνει «έτσι» αλλά για το «αλλιώς», ή το Σχέδιο Β’; Γι αυτό δεν έχει να πει τίποτε άλλο από το ότι τίποτε δεν είναι μόνιμο και ότι οι συνομιλίες για την Κύπρο πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είναι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων θα πει «ναι» στη συμφωνία κατά το δημοψήφισμα που θα γίνει ταυτόχρονα στις δύο κοινότητες. Δεν είναι όμως τώρα πολύ ευτυχής με την έναρξη των συνομιλιών. «Δώστε μου λίγο χρόνο», λέει «ύστερα από μερικές ακόμη συναντήσεις (με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη) θα πάρω απόφαση αν θα πρέπει να έχω ελπίδες». Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του κοινού πρωτοκόλλου για τις συνομιλίες τον κάνουν να είναι επιφυλακτικός. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει τη δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Τώρα που πήραμε συγχαρητήρια από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και από άλλους, δεν θα μας αφήσουν να αποτύχουμε… Είμαι βέβαιος ότι θα μας υποχρεώσουν να παραμείνουμε επί το έργον».

Αναφερόμενος στις αμοιβαίες επισκέψεις στην Άγκυρα και Αθήνα των δυο συνομιλητών ο κ. Ερογλου είπε ότι η ιδέα ήταν της ελληνικής πλευράς, υποστήριξε ότι αρχικά υπήρξε άρνηση εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού αλλά αυτή παρακάμφθηκε και την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία τουρκοκύπριος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός στην Αθήνα από έναν υψηλόβαθμο έλληνα επίσημο, ενώ ένας ελληνοκύπριος θα γίνει δεκτός στην Άγκυρα.

Έχουν κάποια σημασία αυτές οι επισκέψεις; Ασφαλώς, ναι. Όπως λέει ο κ. Ερογλου βοηθούν να φύγουν τα ψυχολογικά εμπόδια αν και δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτό. «Συμβολική σημασία έχουν τέτοιες επισκέψεις», τονίζει ο κ. Ερογλου.

Η «Hurriyet» δημοσιεύει επίσης συνέντευξη με τον Οζντίλ Ναμί, «υπουργό Εξωτερικών» των τουρκοκύπριων ο οποίος πιστεύει ότι αυτή τη φορά οι ελληνοκύπριοι δεν θα πουν «όχι». Και τούτο επειδή η ελληνοκυπριακη ηγεσία -κατά την εκτίμηση του- πήρε το μάθημα της από το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk