Άνοιξη του 2014

Μπορεί να ακούσαμε αρκετά τους περασμένους μήνες σε σχέση με την πορεία της χώρας…

Άνοιξη του 2014 | tovima.gr
Μπορεί να ακούσαμε αρκετά τους περασμένους μήνες σε σχέση με την πορεία της χώρας, όμως τώρα βλέποντας τις πρώτες ενδείξεις πραγματικών θετικών δεδομένων, είμαστε σε θέση να πούμε μετ’ ευκολίας ότι δεν μπαίνουμε μόνο στην Άνοιξη όσον αφορά τις εποχές του χρόνου, αλλά και στην «Άνοιξη» της Ελληνικής οικονομίας, χωρίς να αποκλείσουμε κάποιες αυξομειώσεις και κακοκαιρίες μέχρι την πλήρη εξισορρόπηση των πραγμάτων.

Η πιο ευχάριστη είδηση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ήταν ότι σταδιακά θα έχουμε αποκλιμάκωση των φόρων. Μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει από καιρό και θεωρώ βέβαιο ότι θα έχει θετικότατες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.

Επειδή στη ζωή δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι σε πολλές των περιπτώσεων δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και προέβη σε τομές που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει.

Το επόμενο στάδιο είναι να αποκαταστήσει τις κοινωνικές αδικίες που υπήρξαν μέσα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σ’ αυτή τη βάση κινούμενη θα επαναφέρει την πολιτική της δυναμική στην κοινωνία. Απομονώνοντας τις υπερβολές πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελληνική κοινωνία αντέδρασε ώριμα και με υπευθυνότητα. Η ανταπόδοση γι’ αυτό πρέπει να γίνει πράξη σύντομα με έργα και πρωτοβουλίες επαναφοράς ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου.

Σημαντικό ρόλο στην επαναφορά της χώρας πρέπει να αναλάβουν οι Τράπεζες που πρόκειται πολύ σύντομα να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών. Όπως οι πολίτες μπήκαν στη διαδικασία να τις σώσουν, και αυτές με τη σειρά τους πρέπει να δώσουν χείρα βοηθείας στην κοινωνία. Η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και τραπεζικού συστήματος πρέπει να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να είμαστε σε θέση να ομολογήσουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πέτυχε και η οικονομία της χώρας σώθηκε.
Είναι πλέον στα χέρια του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών. Εκτός από το χώρο της υγείας που εκεί υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα να επιλυθούν που έχουν να κάνουν άμεσα με την συνεργασία με το έμψυχο δυναμικό, στους υπόλοιπους τομείς ο μηχανισμός πρέπει να ανασυσταθεί βάσει των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει αρκεί να υπάρχει πραγματικός και γόνιμος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα που περνάει την κρίση έχει απαλλαγεί από πολλές γάγγραινες του παρελθόντος, όμως παραμένουν και πολλά κουσούρια που δεν γνωρίζω αν μπορέσει σύντομα να ξεπεράσει. Όλα έχουν να κάνουν με την κακή νοοτροπία που αποκτήσαμε από το πελατειακό σύστημα που ίσχυε τα τελευταία 40 χρόνια. Μήπως ήρθε η ώρα να τα αποβάλλουμε;
Η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις για μείωση της φορολογίας, εμείς ως πολίτες θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε και να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή; Ορίστε ένα παράδειγμα που είναι ικανό να μας φέρει προ των ευθυνών μας για το ποια Ελλάδα θέλουμε…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk