Θ. Σκορδάς: «Έως το Πάσχα θα είμαστε έτοιμοι με το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης»

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε στον Βήμα fm για τις ρυθμίσεις δανείων

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για τις ρυθμίσεις δανείων.{{{ audio1 }}}

Για τις ρυθμίσεις δανείων

«Από τις μέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που ψηφίσαμε το νόμο για την αναστολή πλειστηριασμών, είχαμε προβλέψει ότι εντός του 2014 θα φτιαχτεί ένα κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα είδη δανείων: επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά. Θα υπάρχει προσδιορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο οποίος δεν αρνείται μια καλόπιστη επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων με την τράπεζα από την οποία έχει δανειστεί και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης στο πρότυπο του ιρλανδικού μοντέλου, βασισμένο στη δική μας προοπτική. Και τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να εκδώσει έναν κώδικα δεοντολογίας, με βάση τον οποίο κάθε τράπεζα θα αντιμετωπίζει τον κάθε δανειολήπτη.

Συνεργάσιμος δανειολήπτης είναι να ενημερώνει αυτός ή ο αντίκλητός του μέσα σε 15 μέρες την τράπεζα για οποιαδήποτε μεταβολή περιουσιακής ή επαγγελματικής κατάστασης και να απαντάει εντός μιας εβδομάδας στα ερωτήματα που του απευθύνει το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει συνάψει δανειακή σύμβαση.

Είμαστε στη φάση της ποσοτικοποίησης των κριτηρίων για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και μπορώ να σας πω ότι θα είναι σίγουρα πάνω από το όριο της φτώχειας. Δεν έχω ακόμη αριθμούς ακριβείς, αλλά με βάση τα κριτήρια που επιλέγονται, θα δείτε στο τέλος ότι όλοι αυτοί οι φόροι – που δεν λέω ότι είναι δικαιολογημένοι – δεν ισχύουν. Θα είναι το όριο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λέμε «φτώχεια». Από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε και θα το δούμε. Ακούμε τις παρατηρήσεις. Το πηγαίνουμε αρκετά γρήγορα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί καν δίμηνο από την ψήφιση του νόμου και θέλω να πιστεύω ότι πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεν είναι θέμα έγκρισης της τρόικα, αλλά θέμα του να έχεις πραγματικά μια λειτουργικότητα στην απόφαση, και από την πλευρά της ΕΚΤ αποδοχή κριτηρίων, επειδή ακολουθούμε τη διεθνή επιστημονική πρακτική και δεν αυτοσχεδιάζουμε και έτσι δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα εφαρμοστεί κανονικά.

Εάν το θέλουν, όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, θα ενταχθούν στο νόμο αυτό. Αλλά συνήθως όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, επικαλούνται μόνιμη οικονομική αδυναμία και πτώχευση ουσιαστικά. Είναι για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις από το νόμο αξιοπρεπούς διαβίωσης ή για τους ενήμερους και συνεργάσιμους δανειολήπτες.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk