Βενιζέλος: «Το ΠαΣοΚ εγγυάται μια ανθεκτική εθνική στρατηγική»

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αντοχή μιας εθνικής στρατηγικής, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Κυριακή σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αντοχή μιας εθνικής στρατηγικής, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Κυριακή σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Οι αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι εθνικές, δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά κρίνεται το κλίμα, η εθνική ατμόσφαιρα, κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η νομιμοποίηση των πολιτικών παραγόντων, γιατί ο καθένας θα κάνει μετά την ερμηνεία του» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος».

«Αυτό που κυρίως κρίνεται», συνέχισε, «είναι η αντοχή μιας εθνικής στρατηγικής που την εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η κεντροαριστερά της ευθύνης».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «θα εκπλαγούν όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τη μεγάλη παράταξη από το χάρτη των πολιτικών εξελίξεων, τις οποίες εμείς θα τις καθορίσουμε».

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολύ καθαρή γραμμή και με κριτήριο τον σεβασμό στις κοινωνίες και στους ανθρώπους που έχουν δουλέψει ή των νέων που θέλουν να δουλέψουν.

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών δυνάμεων ώστε να δοθεί προοδευτικό πρόσημο. «Γι’ αυτό συσπειρώνουμε την δημοκρατική προοδευτική παράταξη και γι’ αυτό έχουμε ανταπόκριση», είπε, ενώ αφήνοντας αιχμές σε όσους δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, μίλησε για «’αειπάρθενους’ που αγωνίζονται να σώσουν τη χώρα από την κρίση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ‘πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός δεν αποτελείται από ‘μωρές παρθένες’, όλοι καταλαβαίνουν».

Αναφερθείς στην απόφαση για σταυροδοσία και διπλασιασμό των υποψηφίων στις ευρωεκλογές, είπε ότι έτσι σπάει κάθε παρασκηνιακή και πελατειακή συζήτηση. Τόνισε ακόμα ότι «θα φτάσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο συναινετικό, ενωτικό, αξιοκρατικό, περιφερειακό, με κοινωνική και αξιακή ταυτότητα και θα δώσουμε σε ανθρώπους κατά προτίμηση νέους τη δυνατότητα να δείξουν τα προσόντα τους».

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου». Έκανε λόγο για έλλειψη στοιχειώδους συναίνεσης την ώρα της «εθνικής πολιτικής διαπραγμάτευσης», στρατηγική υπονόμευση της χώρας, αλλά και αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και ειδικότερα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και χωρίς να τον ονοματίσει, είπε ότι την ώρα που δίνεται η μάχη της εξόδου από την κρίση, αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια μας μια προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας: «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που γίνονται έξαλλες επειδή η χώρα ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ζητεί τις επιπτώσεις αυτού του πλεονάσματος υπέρ της χώρας».

Ανέφερε ότι το αμφισβητούν λέγοντας ότι είναι στατιστική απάτη, γιατί δεν μπορούν να δεχτούν ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ως πρώτο πυλώνα της αντιπολιτευτικής ρητορικής την αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και ως δεύτερο το αίτημα για «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν τα ευρωπαϊκά κράτη. «Μα αν μας προσφερθεί πρόσθετο κούρεμα του χρέους που κατέχουν οι δημόσιο θεσμοί της Ευρώπης θα το δεχτούμε ευχαρίστως», απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε αυτό το επιχείρημα και υποστήριξε ότι αυτό τίθεται από την αντιπολίτευση για να προκαλείται μια αντίδραση κατά της Ελλάδας.

«Έχουμε κάνει ένα τεράστιο πολιτικό λάθος, αφήσαμε δυστυχώς περιθώρια για εύκολη ‘αντιμνημονιακή’ δημαγωγία και ανευθυνότητα» είπε, εξηγώντας ότι «σίγουρα έπρεπε να έχουμε χειριστεί το θέμα εξαρχής ώστε να μην έχει κανείς το περιθώριο να ασχημονεί, να συνομωσιολογεί, να παραπλανά και να φθείρει τελικά τη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού και της παράταξής μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η απόφαση να ακολουθήσει η χώρα το δρόμο της «ευρωπαϊκής και συντεταγμένης» πορείας προς την έξοδο από την κρίση, δεν ελήφθη ερήμην του λαού και πως «υπάρχει και σχέδιο και αποτέλεσμα που οικοδομείται στην ιστορική απόφαση του λαού να υποβληθεί σε θυσίες». Ο λαός, είπε, στις εκλογές του 2012 εν γνώσει όλων των δεδομένων αποφάσισε να επικυρώσει μια εθνική στρατηγική δύσκολη αλλά συγκεκριμένη και αποφασιστική και να απορρίψει μια άλλη απροσδιόριστη δήθεν εναλλακτική που δεν υπάρχει.

«Οι θυσίες και τα επιτεύγματα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τέσσερα χρόνια μετά, «μιλάμε όχι μόνο για θυσίες αλλά και για επιτεύγματα και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα και εμφανίζει μια άλλη εικόνα, έχοντας κάνει πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μετάβαση από το έλλειμμα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Χαρακτήρισε το τρέχον εξάμηνο ως εκείνο της «μεγάλης στροφής» προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, ενώ χαρακτήρισε άδικο και αβάσιμο «να συνεχίζεται και να τροφοδοτείται σκόπιμα από διάφορους κύκλους» η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα ή όχι, το εάν θα βγει από το μνημόνιο ή όχι, το αν χρειάζεται νέο πρόγραμμα ή όχι.

«Δεν δικαιολογείται αυτή η ανακύκλωση ούτε η παράταση της εκκρεμότητας, τα στοιχεία είναι καθαρά, ισχυρά, αποστομωτικά» είπε. Υπογράμμισε δε πως τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι το εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ότι τώρα χρειάζεται να πέσει το βάρος στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η επιστροφή στις αγορές και η απαλλαγή από το συμβολισμό του μνημονίου. «Αυτή η προσπάθεια είναι μια μεγάλη εθνική πολιτική διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, καθαρούς στόχους.

Ωστόσο, σημείωσε, «δυστυχώς η χώρα βιώνει έναν επιπόλαιο πολιτικό διχασμό, μια τυφλή πόλωση». Επ’ αυτού είπε ότι επετράπη να αναπτυχθεί το αμάλγαμα μιας αντιφατικής ‘αντιμνημονιακής’ αντιπολίτευσης.

Η υποψηφιότητα Ζαφειρόπουλου

Αποστάσεις παίρνει το ΠαΣοΚ από τον κ. Ι. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το «αντάρτικο» αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο ΠαΣοΚ καθώς ο κ. Ζαφειρόπουλος ήταν συνεργάτης του κ. Ευ. Βενιζέλου. Μολονότι δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, η Χαρ. Τρικούπη διοχετεύει την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Απ. Κατσιφάρα και τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του κόμματος στους εκλεγμένους περιφερειάρχες οι οποίοι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk