Ρούντολφ Χίκελ: Η τρόικα θα μείνει για τη βρώμικη δουλειά

Από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δίνει τον τόνο στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.

Από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δίνει τον τόνο στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Οι λύσεις που προτείνει σε πολλά νευραλγικά θέματα, όπως η ενέργεια, βρίσκουν μεγάλη απήχηση. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία εξ αυτών, το 37% των ερωτηθέντων θεωρούν το SPD την κινητήρια δύναμη της κυβέρνησης – το αντίστοιχο ποσοστό για τους κυβερνητικούς εταίρους του είναι 33%. Αυτό ανατρέπει και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες: Το SPD ζητεί και παίρνει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες σε νευραλγικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός, ο συντονισμός του οποίου αφαιρέθηκε τις προάλλες από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ανατεθεί στον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Το SPD σπρώχνει τη Μέρκελ στη γωνία» έγραψε η «Handelsblatt»
Ανακατανομή της δύναμης δεν σημαίνει, όμως, υποχρεωτικά αλλαγή ρότας. Σε ορισμένα θέματα, όπως δείχνει η συνέντευξη του Ρούντολφ Χίκελ, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης, οι Σοσιαλδημοκράτες εξελίσσονται σε «χριστιανοδημοκρατικότερους των Χριστιανοδημοκρατών». Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη «στρατιωτικοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής, ήτοι σε συχνότερη και μαζικότερη συμμετοχή των γερμανών στρατιωτών σε διεθνείς επεμβάσεις, και σε συνέχιση των μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη. Το τελευταίο δεν έχει άμεσες συνέπειες μόνο για την Ελλάδα, στην οποία θα παραταθεί ο «σοϊμπλισμός με λιγότερο Σόιμπλε».
– Η Γερμανία θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές. Τι συνεπάγεται αυτό;
«Αυτή τη στιγμή συντελείται, όπως λένε οι επιστημολόγοι, μια «αλλαγή παραδείγματος», δηλαδή μια ριζική στροφή της γερμανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Το Βερολίνο, αντί να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την καταστρεπτική επέμβαση στο Αφγανιστάν και να επανέλθει στη μεταπολεμική πολιτική της αυτοσυγκράτησης, θέλει να επεκτείνει, αρχίζοντας με το Μάλι, τη συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αυτή η στροφή προμηνύει μοιραίες επιπτώσεις για τη χώρα και την Ευρώπη».
– Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού μαίνεται ένας καβγάς σχετικά με το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Μπορούν οι Σοσιαλδημοκράτες να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή;
«Το ερώτημα είναι τι είδους επιρροή. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν επιδιώκουν την επιβολή μιας νέας πολιτικής, αλλά μόνο την αύξηση της επιρροής τους στη γραμμή που έχει εκπονήσει ο κυβερνητικός εταίρος τους. Αυτό ίσως αλλάξει στις Βρυξέλλες αν στις ευρωεκλογές εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αντιστρατεύεται σε μεγάλο βαθμό την πολιτική λιτότητας. Στο Βερολίνο, όμως, δεν περιμένω αλλαγή γραμμής – οι Σοσιαλδημοκράτες κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με ένα σχεδόν χριστιανοδημοκρατικό πρόγραμμα για την ευρωζώνη».
– Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα. Τη θεωρείτε κι εσείς πιθανή;
«Οχι. Η τρόικα κάνει τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά», για να μπορούν να κρατούν οι πολιτικοί καθαρά τα χέρια τους. Και δεδομένου ότι σχεδιάζεται να γίνει ακόμη αρκετή βρώμικη δουλειά στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι η τρόικα δεν θα αποχωρήσει σύντομα».
– Θα παίξει το θέμα της Ελλάδας σημαντικό ρόλο στις ευρωεκλογές;
«Δεν νομίζω. Το βασικό θέμα τους θα είναι η επανεθνικοποίηση στην Ευρώπη. Η κακή διαχείριση της κρίσης του ευρώ θα δώσει την ευκαιρία στα ευρωσκεπτικιστικά και στα ευρωφοβικά κόμματα να καταφερθούν εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο παραδείγματος σε αυτό. Είμαι σίγουρος ότι κόμματα όπως η Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία AfD θα ζητήσουν την έξωση της χώρας από το ευρώ και τη συγκρότηση μιας νέας ευρωζώνης, με συμμετοχή μόνο των πλούσιων χωρών του Βορρά. Αυτό θα εντείνει την πίεση υπέρ της επανεθνικοποίησης».
– Δίνει η υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν νέο χρώμα στις ευρωεκλογές;
«Σίγουρα. Ομως η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, όπως δείχνουν τα παραδείγματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία και τελευταία στη Γερμανία, πιστεύει περισσότερο τις ερμηνείες των δεξιών λαϊκιστών σχετικά με τις αιτίες για την κρίση του ευρώ. Η υποψηφιότητα του Τσίπρα δεν φαίνεται να ανακόπτει αυτή την τάση».
– Δεν υπολογίζετε σε μια, μικρή έστω, επιτυχία της ευρωπαϊκής Αριστεράς;
«Δύσκολο να πει κανείς. Η γερμανική Αριστερά, πάντως, Die Linke, δεν θα βγει κερδισμένη από τις ευρωεκλογές, επειδή βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν ηλίθιο εμφύλιο πόλεμο σχετικά με τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης – κάτι που την παραλύει προεκλογικά. Φαντάζομαι, όμως, ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη για τα αριστερά κόμματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk