Γιώργος Σταθάκης: Οι συγκρούσεις με την ΕΕ δεν θα είναι ακραίες

Επιβεβλημένη θεωρεί την πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Σταθάκης και εκτιμά ότι σε έναν μετεκλογικό πολιτικό χάρτη θα υπάρξουν πεδία συνεργασίας που σήμερα δεν είναι ορατά.

Επιβεβλημένη θεωρεί την πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Σταθάκης και εκτιμά ότι σε έναν μετεκλογικό πολιτικό χάρτη θα υπάρξουν πεδία συνεργασίας που σήμερα δεν είναι ορατά. Μιλώντας στο «Βήμα», σημειώνει ότι ακόμη κι αν υπάρξει σύγκρουση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης του κόμματός του με τις Βρυξέλλες, τα ακραία φαινόμενα θα αποφευχθούν, ενώ εκτιμά ότι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους είναι δεδομένη. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αναδιάρθρωση όχι μόνο των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των εξυπηρετουμένων.
Βλέπετε το τέλος της κρίσης; Μπορεί κάποιος να πει ότι «πιάνουμε πάτο»;
«Θεωρητικά όλες οι κρίσεις έχουν ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι πιάνουμε πάτο. Εχω την εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να πλησιάζει αυτό το σημείο, αλλά έχει δρόμο ακόμη. Είναι γεγονός ότι υπάρχει επιβράδυνση των ρυθμών ύφεσης, αύξησης της ανεργίας, αποπληθωρισμού και πολλών άλλων αρνητικών φαινομένων, αλλά ακόμη δεν διαφαίνεται αν το τέλος θα είναι αυτό στο δεύτερο μισό του ’14, στα μέσα του ’15 ή κάποια άλλη στιγμή».
Τι θα επιλέγατε μεταξύ διαγραφής του χρέους και ενός επενδυτικού πακέτου με ευνοϊκούς όρους;
«Νομίζω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται de facto δεδομένη. Διότι το πρόβλημα του χρέους πλέον είναι προσδιορισμένο και αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησής του από το ’14 ως το ’20, ενώ είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά το ’20, εάν και εφόσον υπάρξει μεγάλη επιμήκυνση. Αρα επειδή ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της ύφεσης επιβάλλει επενδυτικό πακέτο κάποιας μορφής, η χρυσή τομή και η σωστή λύση είναι ένας συνδυασμός των δύο: αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους 2014-2020 και ταυτόχρονα δημιουργία των ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να υπάρξουν επενδυτικοί πόροι άμεσα για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, για δημιουργία επενδυτικού ταμείου ειδικού σκοπού με αναφορά στην αντιμετώπιση της ύφεσης».
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη φιλοευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπάρξει στροφή και στην Ευρώπη, μπορείτε να αλλάξετε μόνοι σας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη. Από κοινού όμως με πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να το κάνει. Υπενθυμίζω ότι η Ευρώπη με τις επιλογές οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει παραμένει η «μαύρη τρύπα» της παγκόσμιας οικονομίας, με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ όλες οι άλλες οικονομικές περιοχές του κόσμου, παρά την κρίση, διατηρούν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε πολλές περιπτώσεις καθόλου ευκαταφρόνητους, 2%-3%, όπως στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές. Yπάρχουν αρκετές ιδέες στις οποίες συγκλίνουν όχι μόνο η Αριστερά, αλλά και ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων για μια διπλή στρατηγική μετατόπισης, στην αντιμετώπιση του χρέους και στη διαμόρφωση μιας στοιχειώδους ατζέντας για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Τι δυνατότητα τέτοιων συμμαχιών διαβλέπετε; Πώς τοποθετείστε στη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς;
«Θεωρώ ότι οι όροι «Kεντροαριστερά» και «Kεντροδεξιά» είναι ξεπερασμένοι. Αφορούν την πολιτική δομή της χώρας πριν από την κρίση. Σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα γύρω από μια θεματική πολύ διαφορετική από εκείνη των όρων αυτών. Αυτό επιβάλλει να κάνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, αλλά σε μια πολιτική ατζέντα η οποία ανταποκρίνεται στο σήμερα και όχι στο παρελθόν».
Τα όρια αυτής της πολιτικής διεύρυνσης πού βρίσκονται; Αρκούν οι επιλογές προσώπων;
«Νομίζω ότι τα πρόσωπα σήμερα είναι η πιο ενδεδειγμένη στρατηγική για τις διευρύνσεις που θέλει να κάνει και επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αποκλείει σε έναν νέο πολιτικό χάρτη, που θα φτιαχτεί μετά τις εθνικές εκλογές, να υπάρξουν και πολιτικές συμμαχίες που αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι είναι εφικτές ή ώριμες».
Αν γίνετε κυβέρνηση και βρείτε απέναντί σας έναν «τοίχο», θα σκεφτόσασταν να κάνετε δημοψήφισμα για το ευρώ, στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης με την Ευρώπη;
«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, παρά τις διαφορετικές απόψεις, και αυτό επικυρώνεται και από την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα με αυτούς τους όρους. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι οι προτάσεις μας είναι επωφελείς και για την ΕΕ σε σχέση με το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το ελληνικό πρόβλημα και για την Ελλάδα, αφού θα αποδεσμευθεί από τη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, αλλά θα πρυτανεύσουν, ως συνήθως, η κοινή λογική και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το κοινό συμφέρον. Και συγκρούσεις μπορεί να υπάρξουν, όμως το θεωρώ απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα».
Είστε διατεθειμένος να διεκδικήσετε «σταυρό» για την Ευρωβουλή;
«Παρ’ ολίγον περιφερειάρχης, παρ’ ολίγον ευρωβουλευτής και παρ’ ολίγον οτιδήποτε άλλο, δεν νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη επιλογή. Νομίζω ότι γίνεται μια συγκεκριμένη δουλειά στον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω».


Δικαιότερο σύστημα
«Φορολόγηση στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ»

Η δήλωσή σας ότι η χώρα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση θύμισε πολύ την αντίστοιχη του κ. Στουρνάρα…

«Η αναφορά έγινε για το φορολογικό σύστημα όπως ήταν πριν από το 2009. Σήμερα έχουν εξισορροπηθεί έσοδα και δαπάνες στο 39% του ΑΕΠ, πλην όμως με άδικο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για αποκατάσταση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με συντελεστές σε όλες τις κατηγορίες φόρων στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ και με πάταξη της φοροδιαφυγής».
Η επίλυση του βασικού προβλήματος, της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτεί κάποια χρόνια και φυσικά χρηματοδότηση. Απάντηση σε αυτά έχετε;
«Οχι. Η ανεργία θέλει ένα διπλό σχέδιο αντιμετώπισής της σε βάθος τριών ή τεσσάρων χρόνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται διάφορα σχέδια με ιδέες που εν μέρει έχουν διατυπωθεί και δημόσια από το Levy Institute και από το Ινστιτούτο Εργασίας στην Ελλάδα για έκτακτα προγράμματα, όπου το κράτος – και όχι μόνο – εμφανίζεται ως εργοδότης ύστατης στιγμής και κινητοποιεί με διάφορα εργαλεία ένα μέρος της εργασίας προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και στην αντιστροφή της ύφεσης στην οικονομία. Η βασική λογική και ιδέα λέει ότι αντί να περιμένουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να επαναφέρει την απασχόληση, ξεκινάμε από την απασχόληση για να διευκολύνουμε και την ανάπτυξη».
Σε ποιους τομείς σκέφτεστε να εφαρμόσετε αυτές τις στρατηγικές;
«Υποδομές, παραγωγικό δίκτυο της οικονομίας – κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υψηλό δείκτη απασχολησιμότητας σε σχέση με τα χρήματα που δίνονται – και φυσικά ορισμένες κατηγορίες κοινωνικών υπηρεσιών».
Η θέση σας για το τραπεζικό σύστημα ποια είναι ακριβώς;
«Δεν έχουμε καταλήξει επακριβώς σε λεπτομερή διατύπωση. Κεντρικές όμως ιδέες υπάρχουν. Εμείς θέλουμε, κατ’ αρχάς, επειδή οι τράπεζες σήμερα ανήκουν στο ΤΧΣ, δηλαδή στον δημόσιο τομέα, να υπάρξει άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου και στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών. Δεύτερον, ενδιαφερόμαστε για ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης και των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των ενήμερων στεγαστικών δανείων και των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα διευκολύνει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και την πραγματική σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και το τρίτο που μας ενδιαφέρει είναι η διατήρηση ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα στο κράτος, ο οποίος θα επηρεάζει την πολιτική του τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Εθνικής Τράπεζας ή με άλλες τράπεζες, ενδεχομένως περισσότερες της μιας, ειδικού σκοπού, επενδυτικές κατά κύριο λόγο, τις οποίες μελετά πολύ σοβαρά και συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk