Επιτέλους πιάσαμε πάτο!

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα, τόσο από την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών όσο και από την αγορά,

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα, τόσο από την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών όσο και από την αγορά, ότι η ύφεση που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα την τελευταία πενταετία και έχει συρρικνώσει σωρευτικά το ΑΕΠ κατά περίπου 25% φτάνει στο τέλος της. Και τα μηνύματα αυτά, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, δεν προέρχονται μόνο από κάποιους πρόδρομους δείκτες της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, αλλά πλέον εκπέμπονται από όλο και περισσότερους τομείς του σκληρού πυρήνα της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από το τούνελ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες οι άδειες οικοδομών, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν θετικές μεταβολές. Επιπλέον, ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, το 2013 σημείωσε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, με τις αεροπορικές αφίξεις ακόμη και στη «χαμηλή» περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013 να αυξάνονται κατά 20% ετησίως! Στο ενδεκάμηνο του 2013, τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό αυξήθηκαν κατά 14,9%. Και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις κάνουν λόγο για ανάλογη τουριστική σεζόν και το 2014.

Το αγκάθι της ανεργίας


Εξάλλου, αν και η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η νόμιμη απασχόληση μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα κινείται σε θετικά επίπεδα, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις ήταν μεγαλύτερες των απολύσεων όχι μόνο σε ολόκληρο το 2013, αλλά και στην περίοδο Δεκεμβρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014, όταν συνήθως όλα τα περασμένα χρόνια οι καθαρές ροές τους μήνες αυτούς ήταν αρνητικές λόγω της εποχικής κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί πάντως να αυξάνεται, με επιβραδυνόμενο όμως ρυθμό, και εκτιμάται ότι θα πιάσει οροφή στους επόμενους μήνες. Η ανεργία από 26,5% τον Ιανουάριο του 2013 διαμορφώθηκε σε 27,8% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το 2012, την ίδια περίοδο, η αύξηση ήταν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 21,6% σε 26,1%). Επίσης, στον τομέα της απασχόλησης, για πρώτη φορά ύστερα από την κρίση το ΙΚΑ εμφάνισε τον Ιανουάριο αυξημένα έσοδα.
Το λιανικό εμπόριο


Οι τελευταίες μετρήσεις των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιουργούν επίσης βάσιμες προσδοκίες για ανάκαμψη στο λιανικό εμπόριο από τις αρχές του 2014. Η καθίζηση στην οικονομία και την κατανάλωση της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει σταματήσει, όπως δείχνουν τα νούμερα της αγοράς και υποστηρίζουν αρκετοί επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Πολυκαταστήματα, «η αγορά στο σύνολό της το 2014 θα κινηθεί στα περσινά ή λίγο υψηλότερα επίπεδα, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη πτώση σταμάτησε». Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τρία πολυκαταστήματα Αttica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2013 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων περίπου 5%, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του 2014 η αύξηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 5% και 10%. Για το σύνολο του έτους ο κ. Λαμπρόπουλος αναμένει «αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 5% εάν δεν συμβεί καμία μεγάλη πολιτική αναταραχή» όπως σημειώνει.
Η αγορά καυσίμων


Και τα καλά νέα έχουν συνέχεια. Στην αγορά καυσίμων, όπου η σωρευτική πτώση στη ζήτηση βενζίνης την περίοδο 2009-2013 εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων ξεπερνά το 40%, είναι πλέον εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης. «Αν και το 2013 ξεκίνησε με κάμψη της ζήτησης πάνω από 10%, το τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι η πτώση στο σύνολο της αγοράς περιορίστηκε στο -5% έως -6%» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών Revoil κ. Γιώργος Ρούσσος. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, ο ίδιος σημειώνει ότι «το 2013 η αγορά «τρέχει» με ρυθμούς ανόδου 5%-7%». Σημαντική άνοδος καταγράφεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κ. Ανδρέα Πετριανίδη, «στη φετινή σεζόν καταγράφεται άνοδος της ζήτησης κατά 40%, έναντι πτώσης κατά 70% κατά την περσινή περίοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάκαμψη της ζήτησης συνδέεται και με τις ευνοϊκές αλλαγές στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Φρένο στην πτώση


Βεβαίως, εκεί που έχουν κατρακυλήσει οι σχετικοί δείκτες οι οποίοι αποτυπώνουν τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς έχουν γυρίσει τη χώρα χρόνια πίσω, ακόμα και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα στην αγορά αυτοκινήτου ή της οικοδομής. Ομως το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να μπει ένα φρένο στην καταβαράθρωση της οικονομίας, να υπάρξει σταθεροποίηση η οποία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα αν έχουμε πιάσει πάτο, αν η ελεύθερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας έχει ανακοπεί και πλέον μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς την ανάκαμψη δεν θα είναι γραμμική. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείονται παλινδρομήσεις καθώς σταθεροποιείται η οικονομία.

Εκτιμήσεις
Βλέπουν οριακή ανάπτυξη για εφέτος
Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, των διεθνών οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδος συγκλίνουν στην άποψη ότι το 2014 θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%-0,6%. Εκτός από τον ΟΟΣΑ, που βλέπει οριακή ύφεση της τάξεως του -0,4%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα στο Λονδίνο, εξέφρασε την άποψη ότι «το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αν και με δειλά βήματα στην αρχή». Οπως εξήγησε, οι προσδοκίες αυτές βασίζονται στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων που έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στο ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και στο πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Επίσης, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οπως ανέφερε, «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ από 18% το 2009 διαμορφώθηκαν στο 28% του ΑΕΠ το 2013, τάση που θα συνεχιστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν μπορεί να ενισχυθούν εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου και να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο κίνδυνος αυτός επισημαίνεται σχεδόν από όλους τους αναλυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι αναφέρουν ως πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας την περιορισμένη ρευστότητα και τη συνεχιζόμενη αρνητική πιστωτική επέκταση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα δάνεια (deleveraging) ως αποτέλεσμα της πτώσης των καταθέσεων και του αποκλεισμού τους από τις αγορές χρήματος.


Ερχονται οι ξένοι
Ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις

Οι προσδοκίες ανάκαμψης ενισχύονται από τις ξένες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και την προσέλκυση νέων που αναμένονται.
Ηδη η έλευση μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων φαίνεται να αποδίδει καρπούς προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΑΕΠ. Τέτοιες επενδύσεις είναι η δημιουργία πανευρωπαϊκού κόμβου logistics από την κορυφαία καπνοβιομηχανία Philip Morris, στην περιοχή του Αγρινίου. Επίσης, η έναρξη λειτουργίας τον περασμένο Ιανουάριο ανάλογου κέντρου της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών Huawei, στον Πειραιά. Η COSCO εκδήλωσε ενδιαφέρον για επέκταση της συμμετοχής της και των δραστηριοτήτων της στο λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον, το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν εκφράσει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ηγετικά στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Nestlé, η IBM και η Vodafone.
Εξάλλου, πέντε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι Coca-Cola, Del Haize, Heineken, Nokia και Microsoft έχουν αποφασίσει ότι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα μέσω αναδιάρθρωσης των εγχώριων μονάδων τους (όπως αυτή της Coca-Cola, ύψους 11 εκατ. ευρώ), ίδρυσης ή επέκτασης μονάδων έρευνας και τεχνολογίας, ή κέντρων μάρκετινγκ που απαιτούν υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διαθέτει η χώρα.
Τέλος, η επιλογή κοινοπραξίας Trans Adriatic Pipeline (TAΡ) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία μέσω της δημιουργίας (άμεσα και έμμεσα) περίπου 12.000 θέσεων εργασίας και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk