Αλ. Τσίπρας: Δεν υποχωρώ. Αν θέλετε, ας συγκρουστούμε…

«Το θέμα Βουδούρη έχει κλείσει! Δεν κάνω πίσω στην υποψηφιότητα και, αν θέλετε να συγκρουστούμε γι’ αυτό, μπορούμε να συγκρουστούμε».

«Το θέμα Βουδούρη έχει κλείσει! Δεν κάνω πίσω στην υποψηφιότητα και, αν θέλετε να συγκρουστούμε γι’ αυτό, μπορούμε να συγκρουστούμε». Με αυτά τα λόγια, τα οποία ακούστηκαν σε κομματική σύσκεψη μετά την επιστροφή του από την Ιταλία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε προς τα στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούσαν στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι οι αποφάσεις για την πολιτική διεύρυνση του κόμματος εξετάζονται πλέον διαφορετικά – ακόμη και με υποβάθμιση της σημασίας των αποφάσεων που εκλήθησαν να λάβουν τοπικές οργανώσεις.
Σε αυτό το κλίμα η κριτική της κομματικής μειοψηφίας για τις επιλογές μετατράπηκε σε κριτική για τους χειρισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων, επιδεινώνουν την κατάσταση στην οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και δυσχεραίνουν την όποια σύμπνοια μπορεί να υπάρξει εν όψει περιφερειακών εκλογών.
Οι αντιδράσεις και τα λάθη


Εμπειρα κομματικά στελέχη και βουλευτές – κάποιοι από τους οποίους βρέθηκαν θέλοντας και μη υποψήφιοι περιφερειάρχες – εκτιμούν ότι οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφότου ξέσπασαν οι αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία και Βουδούρη στην Πελοπόννησο φανέρωσαν αμηχανία, προχειρότητα και εκνευρισμό της ηγετικής ομάδας.
Σε πρώτο επίπεδο τα στελέχη αυτά σημείωναν ότι η ηγεσία θα είχε πολύ καλύτερες ευκαιρίες διεξόδου αν οι υποψηφιότητες κρίνονταν κατά περίπτωση από την ΚΕ.
Σε δεύτερη φάση σημείωναν ότι ήταν λάθος να παραστούν ο γραμματέας του κόμματος κ. Δ. Βίτσας και ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Πουλάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτ. Μακεδονίας, να προκαλέσουν εκ των υστέρων ψηφοφορία για τον κ. Καρυπίδη, να εισπράξουν ένα αρνητικό γι’ αυτούς αποτέλεσμα (οι οργανώσεις της περιοχής στήριξαν την αρχική επιλογή) και εν συνεχεία να αγνοήσουν επιδεικτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Το αντίστοιχο ίσχυσε και για την περίπτωση της Νομαρχιακής της Αρκαδίας, όπου στην ψηφοφορία παρέστη ο κ. Π. Σκουρλέτης, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τον κ. Βουδούρη και εν τέλει απλώς ανακοινώθηκε η απόφαση της Κουμουνδούρου να προχωρήσει στην αρχική επιλογή της.
Σε αυτό το κλίμα ο προβληματισμός στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονος καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις για υποψηφίους δημάρχους σε μεγάλες πόλεις και δήμους όπου είτε δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν υποψήφιοι (π.χ., σε πολλές πόλεις της Θεσσαλίας) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται χωρισμένος σε πολλά κομμάτια που υποστηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους. Αυτό συμβαίνει στα Χανιά, μια πόλη στην οποία το κόμμα διαθέτει μεγάλη επιρροή, μετά όμως την οριστική ρήξη με τον κ. Τ. Βάμβουκα και την ανεξαρτητοποίησή του παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία στην επιλογή ευρέως αποδεκτού υποψηφίου για τη δημαρχία.
Με «βαριά» ονόματα στις ευρωεκλογές


Την κακή εικόνα που διαμορφώθηκε λόγω των χειρισμών των υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα επιχειρήσει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κατάρτισης του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κεντρική εισήγηση που έχει γίνει και εξετάζεται σοβαρά από τον κ. Τσίπρα είναι να θέσουν υποψηφιότητα κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη και παράλληλα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης του σκηνικού των αρνήσεων και της εκδήλωσης απροθυμίας.
Σε αρχικό στάδιο και προτού ληφθεί η απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών με σταυρό προτίμησης η σκέψη που είχε διατυπωθεί στην Κουμουνδούρου ήταν να καταρτιστεί μια λίστα στην οποία, με δεδομένη την ποσόστωση του 50% για γυναίκες – άνδρες και έπειτα από τη σχετική εσωκομματική ψηφοφορία για τη σειρά κατάταξης, να εκπροσωπούνται τρεις ομάδες: α) νέα πρόσωπα με επιστημονική κατάρτιση και συμμετοχή σε διεθνή fora, β) πολιτικά στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά δεν είναι βουλευτές, όπως οι καθηγητές κ.κ. Γ. Κατρούγκαλος, Ι. Μηλιός, Κ. Χρυσόγονος κ.ά. και φυσικά ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής και γ) συνεργαζόμενοι.
Μετά την απόφαση για τον σταυρό τα πράγματα περιεπλάκησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συζητήσει με κάποια από τα μέλη της Γραμματείας και πιθανότατα θα προσανατολιστεί σε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται βαριά ονόματα.
Κάποιοι έχουν εισηγηθεί να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές στελέχη όπως οι κ.κ. Δ. Παπαδημούλης, Αλ. Μητρόπουλος, Π. Λαφαζάνης, καθώς και κάποιοι από την ομάδα των «καθηγητών» που προαναφέρθηκαν.
Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί μόλις ξεκαθαρίσουν εκ μέρους της κυβέρνησης ζητήματα όπως αυτό της σταυροδοσίας, των περιφερειών κ.τ.λ. είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρτίσει ψηφοδέλτιο με 42 υποψηφίους ή (όπως έχει ήδη διατυπωθεί σκέψη) θα προτιμήσει ένα «σφιχτό» σχήμα (π.χ., 21, όσες και οι έδρες, ή και λιγότερων υποψηφίων) προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά σταυρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk