Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το αξίωμα του δημάρχου έχει χρησιμεύσει κατά κανόνα παρ’ ημίν ως προθάλαμος ή εφαλτήριο προς την πολιτική εξουσία·

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ | tovima.gr

Το αξίωμα του δημάρχου έχει χρησιμεύσει κατά κανόνα παρ’ ημίν ως προθάλαμος ή εφαλτήριο προς την πολιτική εξουσία· έχει χρησιμοποιηθεί ως παρηγορητήριο για αποτυχημένους (λ.χ. υποψήφιους βουλευτές που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν)· και σε ελάχιστες περιπτώσεις το αξίωμα έπεσε σε πρόσωπα που το ετίμησαν και άφησαν έργο πίσω τους.

Δεν γίνεται σήμερα απολογισμός του έργου επιτυχημένων και αποτυχημένων δημοτικών αρχόντων. Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όσο και στην πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης (και αφού είχε μεσολαβήσει η απριλιανή δικτατορία) οι δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, έπαιρναν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της εκάστοτε κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Χρησίμευαν οι δημοτικές εκλογές ως ευκαιρία να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση της εποχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή (του ιδρυτού της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας) δεν εξελέγη δήμαρχος δεξιός. Και εν συνεχεία όταν η κεντρώα παράταξη πήρε την εξουσία (κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου) έχασε τη δημαρχία της Αθήνας. Μερικά χρόνια αργότερα ενώ κυριαρχούσε η Νέα Δημοκρατία εξελέγη δήμαρχος υποστηριζόμενος από το ΠαΣοΚ ο Δημήτρης Μπέης και επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου εξελέγη ο Μιλτιάδης Εβερτ.
Αυτά όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δημοτικές εκλογές μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις αλλά πολιτικό νόημα κατά κανόνα δεν έχουν. Δίνουν απλώς την ευκαιρία σε ορισμένα πρόσωπα να δείξουν απροσδόκητες ικανότητες.
Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές δεν θα αναδείξουν νέα… κυβέρνηση! Δίνουν όμως την ευκαιρία στα κόμματα να δείξουν προς τα έξω χαρακτηριστικές εικόνες της εσωτερικής δομής τους.
Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Τσίπρας βγαίνουν τραυματισμένοι από την προπόνηση – επιλογή των υποψηφίων τους.
Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk