Σύμφωνα με τους δείκτες οικονομικής συγκυρίας, η οικονομία φαίνεται να οδεύει από μια φάση επιβράδυνσης της ύφεσης το 2013 προς μια φάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2014.
Ηδη η ύφεση περιορίστηκε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε -2,6% και διαμορφώθηκε σε -3,7% για όλο τοΝ χρόνο. Για το 2014 προβλέπουμε ανάπτυξη γύρω στο +1% εάν οι ασυνέχειες λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων δεν ανακόψουν τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας.
Το 2014 θα είναι αναμφιβόλως έτος ανάκαμψης και αναστροφής της ανοδικής τάσης της ανεργίας. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά ακόμη ώστε η ανάκαμψη να στεριώσει σε μονιμότερη βάση.
Και ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, τώρα που δημιουργήθηκε πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικού ύψους, είναι ο αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, και ιδίως η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και της αγοράς ακινήτων. Η ανάκαμψη απαιτεί τόνωση της κατανάλωσης και των κατασκευών. Και ό,τι βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτο.
Ο κ. Μιχάλης Μασουράκης είναι ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ