Εθελοτυφλούμε!

Πριν από είκοσι χρόνια «Τα Νέα» είχαν την εξαιρετική πρωτοβουλία για έναν ετήσιο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων.

Εθελοτυφλούμε! | tovima.gr
Πριν από είκοσι χρόνια «Τα Νέα» είχαν την εξαιρετική πρωτοβουλία για έναν ετήσιο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων. Μεγάλη η συμμετοχή από την αρχή και κάθε χρόνο η συμμετοχή αυξάνεται. Και, το σημαντικότερο, βελτιώνεται η ποιότητα και διευρύνεται η θεματολογία.
Είναι χαρακτηριστικό και παρήγορο ότι πολλοί μαθητές που μετείχαν στον διαγωνισμό του 2013 με 300 εφημερίδες ασχολήθηκαν με τα φαινόμενα βίας μέσα, αλλά και έξω από τα σχολεία. Με την αποδοκιμασία εκφράζουν και την αγωνία τους.
Από την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων καταχειροκροτήθηκε ο μαθητής του Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριος Χατζηδήμου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου κειμένου στην εφημερίδα του σχολείου του, είπε: «Θα παρακαλούσα εσάς τους μεγάλους, όταν σχεδιάζετε το μέλλον μας, να σκέφτεστε σαν παιδιά».
Προφανώς «σαν παιδιά» σκέφτηκαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όταν αποφάσισαν να αποκλείσουν τους τυφλούς νέους από ορισμένα τμήματα! Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αργύρη Κουμτζή.
Είναι παιδί οικογένειας τυφλών, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου Πεύκων Θεσσαλονίκης. Εχει κατακτήσει σειρά διακρίσεων σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας (αργυρό μετάλλιο το 2011 στη Μαθηματική Ολυμπιάδα) και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, ανταγωνιζόμενος μαθητές με όραση. Είναι και δεινός σκακιστής. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών ανδρών και το 2013 ήλθε 9ος στο Παγκόσμιο Νέων Σκακιστών.
Ο νόμος, πολύ σωστά, προβλέπει την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ποσοστό 5%, νέων με ειδικές ανάγκες και με υψηλή βαθμολογία.
Εχοντας τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του νόμου ο Αργύρης πήγε με ενθουσιασμό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζήτησε την εγγραφή του στο Τμήμα Φυσικής. Εφυγε απογοητευμένος. Ο κανονισμός του Τμήματος αποκλείει άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή με προβλήματα όρασης.
Ο κανονισμός βασίζεται σε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει στις σχολές την ευχέρεια να αποφασίζουν ποιες κατηγορίες αναπήρων θα κάνουν δεκτές! Δεν είναι μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποκλείει τυφλούς και άλλους νέους με αναπηρικά προβλήματα.
Τι θα κάνει τώρα ο ταλαντούχος Αργύρης; Να αναζητήσει ανά την Ελλάδα κάποιο Τμήμα Φυσικής που να δέχεται τυφλούς; Και αν βρει, πώς θα πάει, με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη; Πολέμησε και νίκησε την τύφλωσή του. Την τύφλωση του νομοθέτη δεν μπορεί να νικήσει… Με νόμιμους κανονισμούς οι τυφλοί, αλλά και οι κωφάλαλοι και άτομα με κινητικά προβλήματα αποκλείονται από το 34% των τμημάτων των ΑΕΙ και το 78%(!) των τμημάτων των ΤΕΙ.
Η περίπτωση του Αργύρη Κουμτζή αφύπνισε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το θέμα. Θα θεσπιστούν ενιαία κριτήρια, βάσει των οποίων θα αποφασίζεται αν ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες θα μπορεί ή όχι να φοιτήσει σε μια συγκεκριμένη σχολή, σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν σε αυτήν.
Ας μην ξεχάσει ο υπουργός ότι ο νόμος, από το 2007, προβλέπει τη λειτουργία υπηρεσίας υποστήριξης φοιτητών με αναπηρία. Ως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κονδύλια!.. Τώρα έχουμε και πρωτογενές πλεόνασμα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk