ΟΑΕΕ: η περίθαλψη και τα ασφάλιστρα

Βόμβα στην ήδη κλονισμένη οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

Βόμβα στην ήδη κλονισμένη οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αποτελεί η γνωμοδότηση δύο κορυφαίων νομικών γύρω από την αντισυνταγματικότητα της διατήρησης υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών και ασφαλίστρων από το Ταμείο, όπως και τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων ασφαλισμένων δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις εισφορές του κλάδου σύνταξης προς το Ταμείο.
Τη γνωμοδότηση, την οποία προκάλεσαν 71 ελεύθεροι επαγγελματίες (συνδικαλιστική κίνηση «Συμμετέχω και εγώ – Η ισχύς εν τη ενώσει»), υπογράφουν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντ. Μανιτάκης και ο λέκτωρ της Νομικής του ΑΠΘ κ. Ακρίτας Καϊδατζής.
Αγωγές


Οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν μαζικές αγωγές κατά του Ταμείου προκειμένου να διεκδικηθούν ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αρκεί να σημειωθεί ότι 350.000 ασφαλισμένοι στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών, ενώ 750.000 ασφαλισμένοι καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές από το 2009 ως σήμερα εξαιτίας της διατήρησης των ίδιων κλιμακίων.
Σύμφωνα με την (28 σελίδων) γνωμοδότηση των δύο πανεπιστημιακών:

1.
Είναι επιβεβλημένη η μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως και η μείωση του ποσού των εισφορών, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι συνταγματικά επιβεβλημένο οι ασφαλιστικές κατηγορίες (μέσες τεκμαρτές αποδοχές των ασφαλισμένων) να εναρμονιστούν με τις μέσες πραγματικές αποδοχές τους που έχουν υποστεί μείωση. Και αυτό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της αναλογίας εισφορών και αποδοχών.

2.
Είναι αντισυνταγματική η διακοπή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν (αδυναμία πληρωμής) τις εισφορές.
Συμπεράσματα


Αναλυτικά η γνωμοδότηση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον, για τις εισφορές και τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Η άσκηση κανονιστικής εξουσίας αναπροσαρμογής των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΑΕΕ επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές καθίσταται, λόγω των εξαιρετικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας και της αναμφισβήτητης και ραγδαίας μετά το έτος 2009 μείωσης των πραγματικών αποδοχών των ασφαλισμένων του Ταμείου, απολύτως δικαιολογημένη αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του Ταμείου. Καθίσταται επιπλέον, εν όψει των άρθρων 22, παρ. 5, και 4, παρ. 5, του Συντάγματος, συνταγματικά επιβεβλημένη και επιτακτική, καθ’ όσον οι μέσες τεκμαρτές αποδοχές των ασφαλισμένων (δηλαδή, οι ασφαλιστικές κατηγορίες) οφείλουν να εναρμονιστούν με τις μέσες πραγματικές αποδοχές τους.
Δεύτερον, για τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές προς το Ταμείο. Εν όψει του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μονομερής, σε βάρος του ασφαλισμένου, αναστολή της ασφαλιστικής σχέσης με αναστολή της χορήγησης παροχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk