Η ακριβή ενέργεια της ΔΕΗ οδηγεί σε λουκέτο τις χαλυβουργίες

Σε όλη τη διάρκεια του 2013 η Χαλυβουργική, συμφερόντων της οικογένειας του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου,

Σε όλη τη διάρκεια του 2013 η Χαλυβουργική, συμφερόντων της οικογένειας του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, δούλεψε κάτω από το 10% της παραγωγικής της δυναμικότητας, καθώς η ζήτηση στην εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει κατά 85% και οι εξαγωγές με πρωτοβουλία της διοίκησης πάγωσαν, αφού το υψηλό κόστος παραγωγής τις καθιστά ιδιαίτερα ζημιογόνες.

Μάλιστα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας όχι μόνο της Χαλυβουργικής αλλά όλων των ελληνικών χαλυβουργιών σε σχέση με τους ξένους σιδεράδες διευρύνεται. Εξαιτίας αυτού, οι ελληνικές χαλυβουργίες αναγκάζονται να παίρνουν διάφορα μέτρα περιορισμού της παραγωγής τους.
Το κόστος της ενέργειας


Ετσι η Χαλυβουργία Ελλάδος, αφού αντιμετώπισε μια πολύμηνη απεργία εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Ασπροπύργου, έχει πλέον διακόψει τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Επίσης η Sovel του ομίλου Βιοχάλκο τον Μάρτιο του 2013 εφάρμοσε το μέτρο της διαθεσιμότητας για εργαζομένους ορισμένων τμημάτων του εργοστασίου της στον Αλμυρό Μαγνησίας.
Για τις ελληνικές χαλυβουργίες το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) αντιστοιχεί στο 50% του κόστους παραγωγής τους.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη – κόντρα στις επιταγές της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν – η πλειονότητα των χωρών στηρίζει φανερά αλλά και κάτω από το τραπέζι τις δικές της χαλυβουργίες, είτε με διμερείς συμβάσεις μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των κρατικών ηλεκτρικών εταιρειών είτε με το μέτρο της διακοψιμότητας.
Οι τρέχουσες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (80 ευρώ ανά MWh μαζί με τους φόρους) είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες που έχουν οι ανταγωνιστές των ελληνικών χαλυβουργιών εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία). Προκειμένου για χαλυβουργίες τρίτων χωρών, όπως της Τουρκίας, η διαφορά είναι μεγαλύτερη.
Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές του φυσικού αερίου. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2005 ως σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από 23 ευρώ ανά MWh σε 52 ευρώ ανά MWh. Ητοι, συνολική αύξηση 126%.
Την περίοδο 2003-2008 η Χαλυβουργική πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που αφορούσαν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, χωρίς να ληφθεί καμία κρατική ή άλλου είδους επιδότηση.
Οι επενδύσεις, επειδή στρατηγικά αποφασίστηκε να είναι τελευταίας τεχνολογίας, προσδίδουν τεχνολογικό πλεονέκτημα στη μονάδα της Ελευσίνας, το οποίο όμως εξανεμίζεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Το 2013 η εταιρεία προχώρησε σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 160 εργαζομένων και πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας για περίπου 200 εργαζόμενους στην παραγωγή επί συνόλου 263 από τις 17.2.2014 ως τις 31.3.2014.
Η επιστολή προς υπουργούς


Η διαθεσιμότητα προβλέπει την απώλεια του 40% του μισθού, με το υπόλοιπο 60% να καταβάλλεται από την εταιρεία (50%) και τον ΟΑΕΔ (10%).
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι «η Χαλυβουργική επέλεξε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αντί αυτού των απολύσεων, ως το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζομένους, έχοντας στόχο τη βιωσιμότητα και διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας».
Μάλιστα, σε επιστολή της εταιρείας που εστάλη προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης στις 22 Μαΐου 2013 η εταιρεία δεσμεύεται εγγράφως για την 100% φορολόγηση των κερδών της, αρκεί να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στην επιστολή αναφέρεται: «Το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις χαλυβουργίες θα πρέπει να διαμορφωθεί σε επίπεδα όχι υψηλότερα από 40 ευρώ η MWh, ενώ το συνολικό κόστος του φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 ευρώ η MWh».
Το παράδειγμα της Τουρκίας


Παράγοντες των ενεργοβόρων βιομηχανιών μιλώντας στο «Βήμα» τόνισαν τα εξής: «Η Πολιτεία, παρά τις δηλώσεις της για την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, δείχνει άτολμη να διαχειριστεί ένα μείζονος σημασίας θέμα που αφορά τη βιωσιμότητα του κλάδου και κατ’ επέκταση την αποτροπή της αποβιομηχάνισης της χώρας. Απαιτούνται η συνολική επανεξέταση του ενεργειακού κόστους για τη χαλυβουργία και η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για τη μείωση όχι μόνο του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του κόστους του φυσικού αερίου». Επικαλούνται μάλιστα το παράδειγμα της Τουρκίας.
Τη δεκαετία του 1980 ουσιαστικά η γείτων χώρα δεν είχε χαλυβουργία. Πλέον βρίσκεται στην 8η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων, με 36 εκατ. τόνους. Οι τούρκοι χαλυβουργοί έχουν επιδότηση 200% επί της αρχικής επένδυσης και κόστος ρεύματος περίπου 30 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ρεκόρ ζημιών για το σύνολο του κλάδου
  • Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εταιρειών του κλάδου (Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος), οι συσσωρευμένες ζημιές κατά την πενταετία 2008-2012 ανήλθαν σε 612 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές για το έτος 2013 αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι συνολικές ζημιές των εταιρειών του κλάδου κατά την εξαετία 2008-2013 υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ.
  • Ενδεικτικό του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας των ελληνικών χαλυβουργιών είναι η σταδιακή υποχώρηση της χώρας στην κατάταξη των μεγαλύτερων παραγωγών χάλυβα παγκοσμίως. Από την 39η θέση το 2007 με 2,6 εκατ. τόνους (μαζί με τις εξαγωγές), το 2012 η Ελλάδα βρέθηκε στην 48η θέση με 1,2 εκατ. τόνους (μαζί με τις εξαγωγές), δηλαδή στα επίπεδα χωρών όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και το Περού. Για το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επειδή η παραγωγή των ελληνικών χαλυβουργιών μόλις που ξεπέρασε το 1 εκατ. τόνους, αναμένεται η Ελλάδα να μην είναι καν στη λίστα των πρώτων 50 χωρών σε παραγωγή χάλυβα.

Ενας νόμος που ψηφίστηκε και δεν εφαρμόστηκε
Η διακοψιμότητα είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται διεθνώς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ουσιαστικά ενεργειακά αυτάρκεις ΗΠΑ, και αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων μιας χώρας.
Σύμφωνα με αυτό, όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι ιδιαίτερα υψηλή και απειλείται η ευστάθεια του συστήματος, αντί να μπουν σε λειτουργία εκτάκτως εφεδρικές μονάδες με ιδιαίτερα υψηλό κόστος ή με τον κίνδυνο να μη συντονιστούν με το δίκτυο, ζητείται από μία ή περισσότερες ενεργοβόρες βιομηχανίες είτε να διακόψουν είτε να περιορίσουν την παραγωγή τους, άρα να διατεθεί άμεσα μέρος ή το σύνολο της ισχύος που αυτές θα χρησιμοποιούσαν στο ηλεκτρικό σύστημα.
H υπηρεσία αυτή διεθνώς αμείβεται με ένα εφάπαξ αντίτιμο, το οποίο φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφράζεται σε χαμηλότερα τιμολόγια για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Οι δε χαλυβουργίες, λόγω του προφίλ λειτουργίας τους, θεωρούνται διεθνώς ο κατ’ εξοχήν πρόσφορος καταναλωτής υψηλής τάσης που μπορεί να ενταχθεί στο μέτρο και βέβαια να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα διακοπής λειτουργίας με τόσο άμεσο τρόπο.
Η Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ψήφισε τον Οκτώβριο του 2013 νόμο που εισήγαγε τη διακοψιμότητα και στην Ελλάδα και αναμένεται πλέον η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους χρηματοδότησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΚΥΑ έχει παγώσει με εντολή της τρόικας.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 17 του Ν. 4203/2013 περί διακοψιμότητας και ζητούν να προχωρήσει η ΚΥΑ.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει το κόστος της διακοψιμότητας (μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού) να καλυφθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως η περίπτωση της Χαλυβουργικής ίσως ταρακουνήσει τις Βρυξέλλες, αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες για την κατάσταση στον κλάδο στους επιτελείς της τρόικας. Τις επόμενες ημέρες συγκαλείται διυπουργική για την ενέργεια, ενώ πλέον κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν και στα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ, τα οποία, όπως λένε, «θα πρέπει να μειωθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk