Αναζητώντας νέους καταλύτες ανόδου

Περίοδος διακυμάνσεων και αναζήτηση καταλυτών ώστε η αγορά να κινηθεί υψηλότερα προβλέπεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,

Περίοδος διακυμάνσεων και αναζήτηση καταλυτών ώστε η αγορά να κινηθεί υψηλότερα προβλέπεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους ξένους επενδυτές να αναμένουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία ξεπερνά τη στενωπό, ενώ τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (έστω και αν η χώρα δύσκολα θα βρεθεί σύντομα σε επενδυτική κατηγορία) από τους οίκους αξιολόγησης την περίοδο τέλος Μαρτίου έως τέλος Μαΐου.

Μία τέτοια εξέλιξη σε συνάρτηση με την επίσημη δημοσίευση πρωτογενούς πλεονάσματος παράλληλα με την απουσία κάποιου πολιτικού ατυχήματος ίσως επιτρέψει στην Ελλάδα να προβεί σε μία μικρή έκδοση 5ετών ομολόγων έστω και για σημειολογικούς λόγους βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα.
Η αγορά δείχνει πάντως να έχει προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις στο ΑΕΠ. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε επιβράδυνση της ύφεσης παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η θετική επίπτωση του τουρισμού και η κατάσταση στα νοικοκυριά ήταν άσχημη λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και της υψηλής ανεργίας» σχολίασε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα. «Το αποτέλεσμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 είναι συμβατό με πιθανή επιστροφή σε θετικό πρόσημο το 2014 κυρίως λόγω των καθαρών εξαγωγών και της σταθεροποίησης της εγχώριας ζήτησης» συμπλήρωσε μιλώντας στο Reuters. Για το 2014, η Deutsche Bank αναμένει αύξηση 0,8% του ΑΕΠ (και 2% το 2015) σε ετήσια βάση, ο πρώτος θετικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, η ανεργία στη χώρα έχει υπερτριπλασιαστεί από τα τέλη του 2008, ενώ η αντίδραση της αγοράς εργασίας στις όποιες θετικές εξελίξεις άλλων βασικών δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται από σημαντική υστέρηση. Την ίδια ώρα οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Η εικόνα της αγοράς δείχνει σήμερα ότι δεν προεξοφλείται κάποια δραματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

«Η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ»
παρατηρούσε πάντως η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπό τον κ. Μιχάλη Μασουράκη.
Για τη «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου μάλιστα όποιος θέλει να επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες θα πρέπει να στοιχηματίσει για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πιθανή κυβερνητική ήττα θα οδηγούσε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δείκτες MSCI
Δεν υπήρξαν προσθήκες ή διαγραφές ελληνικών μετοχών από την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI. Συνολικά το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη MSCI Emerging Markets, σύμφωνα με στοιχεία των Deutsche Bank και MSCI, μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες βάσης που οδηγεί σε εκροές 1,2 εκατ. δολ. από παθητικά funds.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk