Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ανοιχτή εμφανίζεται η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα της εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το πρωί της Παρασκευής.

Ανοιχτή εμφανίζεται η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα της εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το πρωί της Παρασκευής.

Σχετική πρόταση υπέβαλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα γίνει μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το αν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων η διασφάλιση των προϋποθέσεων ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «την τύχη του, ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες, άρα ο Κύπριος πολίτης είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον και πρέπει να του διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις μίας απόφασης η οποία έχει συνείδηση του ιστορικού βάρους της».

«Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται πάντα το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η λύση πρέπει να προστατεύει τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένη σε ένα ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ανήκει στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευτοκράτος (ή «ψευδοκράτος»;)».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις ενέργειες της κυβέρνησης, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αναφορικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

ΝΔ: Αφετηρία για διαβουλεύσεις λύσης

Πολλά θετικά στοιχεία στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη και Έρογλου, που είναι οπωσδήποτε «μια συμφωνία υψηλού επιπέδου», αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως παραδείγματος χάριν ότι το δημοψήφισμα προβλέπεται να γίνει σε συμφωνημένη από τις δυο κοινότητες λύση και όχι με επιδιαιτησία, όπως ήταν το προηγούμενο, το αποτυχημένο προηγούμενο του Σχεδίου Ανάν.

Και επίσης, είπε, ότι υπάρχουν τρεις μοναδικότητες: δηλαδή η μία προσωπικότητα, μία διεθνής προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Προβλέπονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπάρχει αναφορά στη δικοινοτική ομοσπονδία, που, επίσης, είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Δεν είναι η λύση, είναι η αφετηρία για διαβουλεύσεις λύσης».

Ερωτηθείς για την πρόταση του Πάνου Καμμένου περί σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας πως «ό,τι ενισχύει τη δυνατότητα να υπάρξει εθνική συναίνεση, εθνική συνεννόηση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό που έχει προκύψει με τις σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι απαραίτητο και θετικό.

«Κάθε πρόταση, που πραγματικά υιοθετεί τη λογική της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης, είναι θετική. Δεν πρέπει, όμως, αυτές, με κανένα τρόπο, να εξυπηρετούν, ή να αφήνουν υπόνοιες ότι μπορεί να εξυπηρετούν κομματικές προτεραιότητες ή στοχεύσεις», είπε.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν γκρίζα σημεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λύση του Κυπριακού με ενωμένη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που εγκαινιάστηκε με το κοινό ανακοινωθέν» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη «το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει διατυπώσεις με σημεία γκρίζα, ασαφή, που έχουν και δυνατότητες αλλά και κινδύνους».

«Εφόσον και όταν υπάρξει συμφωνία, θέμα για το οποίο τον πρώτο λόγο έχει η κυπριακή κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία» κατέληξε.

Όσον αφορά στην καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε η διαδικασία να γίνει έξω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

ΑΝΕΛ: Δεύτερο σχέδιο Ανάν

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου, κάνοντας λόγο για «δεύτερο σχέδιο Ανάν», που «προνοεί λύση συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας που δεν μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη, δίκαιη, εφικτή λύση».

Για τη Συρία

«Υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.

Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας, αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk