Βαθαίνει η κρίση στη «Liberation»

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή και να αποχωρήσω από τη «Liberation». Η εφημερίδα διέρχεται πλέον μια ανοικτή κρίση…

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή και να αποχωρήσω από τη «Liberation». Η εφημερίδα διέρχεται πλέον μια ανοικτή κρίση… θεωρώ ότι αποτελεί δική μου ευθύνη ως επικεφαλής να ξαναδώσω περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης στις διαφορετικές πλευρές». Με τις δηλώσεις αυτές σε αποκλειστική συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Monde» την περασμένη Πέμπτη ο Νικολά Ντεμοράν ανακοίνωσε την παραίτησή του και την αποχώρησή του από τη «Liberation».
Πρόκειται για το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη «Liberation» ανάμεσα στη διεύθυνση και στους συντάκτες και ο οποίος έχει οδηγήσει την εφημερίδα σε βαθιά κρίση.
Ο Ντεμοράν ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας τον Μάρτιο του 2011 από κοινού με τον Φιλίπ Νικολά. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις του με τη συντακτική ομάδα επιδεινώθηκαν και δέχθηκε τέσσερις προτάσεις μομφής εναντίον του. Η κρίση κορυφώθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια απεργίας στη «Liberation», όταν το κείμενο που έγραψε για το φύλλο της επόμενης ημέρας δεν έγινε δεκτό από τη συντακτική ομάδα.
Η είδηση της αποχώρησης του Ντεμοράν θα πρέπει να ευχαρίστησε το προσωπικό της εφημερίδας, το οποίο στην πλειονότητά του (90%) είχε ψηφίσει πριν από λίγες ημέρες υπέρ της αποπομπής των δύο συνδιευθυντών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Liberation» αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και τον Νοέμβριο του 2013 η διεύθυνση είχε παρουσιάσει σχέδιο εξυγίανσης. Οπως δήλωναν τότε οι δύο διευθυντές η εφημερίδα το 2013 παρουσίασε ζημιές σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης η διεύθυνση πρότεινε ένα σχέδιο περικοπών, το οποίο προβλέπει μια «προσωρινή» μείωση των μισθών, εθελούσιες εξόδους και αλλαγή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2 εκατ. θα προέλθουν από τη μισθοδοσία, που ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για μείωση μισθών της τάξεως του 10%, κλιμακωτά, μεγαλύτερη για τους πιο υψηλόμισθους και μικρότερη για τους πιο χαμηλόμισθους.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την εφημερίδα, καθώς οι μέτοχοι της «Liberation» αρνήθηκαν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην εφημερίδα, ενώ ο ιταλικός όμιλος Ersel, ένας από τους τρεις βασικούς μετόχους, έχει ανακοινώσει ότι θέλει να αποχωρήσει.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν οι μέτοχοι της εφημερίδας, που ιδρύθηκε το 1973 από τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, παρουσίασαν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η εφημερίδα θα μετατραπεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πολλαπλές επί πληρωμή εφαρμογές πολυμέσων και τα γραφεία της σε πολιτιστικό κέντρο.
Η απροσδόκητη ανακοίνωση του σχεδίου αυτού έπεσε σαν κεραυνός στη συντακτική ομάδα, καθώς οι δημοσιογράφοι αισθάνθηκαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο οδηγεί τη «Liberation» σε μια εντελώς διαφορετική πορεία. «Είμαστε εφημερίδα. Οχι εστιατόριο, ούτε κοινωνικό δίκτυο, ούτε πολιτιστικός χώρος, ούτε τηλεοπτικό πλατό, ούτε μπαρ, ούτε εκκολαπτήριο start-up εταιρειών» σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk