Θέμης Καραμουρατίδης: Το λαϊκό τραγούδι όσο το λατρεύουμε τόσο το φτύνουμε

Το 2004, τη χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ο Θέμης Καραμουρατίδης ως νέος συνθέτης συνέθετε τη μουσική στo τραγούδι «Χαλί» που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου».

Το 2004, τη χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ο Θέμης Καραμουρατίδης ως νέος συνθέτης συνέθετε τη μουσική στo τραγούδι «Χαλί» που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου». Κατά μία έννοια κέρδισε το χρυσό, εφόσον από εκεί και ύστερα αυτό που ήθελε να κάνει το έκανε. Να γράφει μουσική. Το 2007 κυκλοφόρησε το CD single «Εν Λευκώ» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και ερμηνεία Νατάσας Μποφίλιου και κάπου εκεί διαμορφώνεται η «Τριάς η ξακουστή» της νέας γενιάς του ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής. Φέτος ο Θέμης Καραμουρατίδης παρουσιάζει έναν λαϊκό δίσκο με ερμηνεύτρια τη Γιώτα Νέγκα. Τίτλος «Καινούργιο φιλί». Στα τριάντα του χρόνια και καμιά δεκαριά με την επαγγελματική ενασχόλησή του με τη μουσική ο Θέμης Καραμουρατίδης πατάει γερά στα πόδια του, έχει διαμορφώσει τον «ήχο» του και θέλει να συνεργαστεί με τον Πασχάλη Τερζή. «Τον άκουσα στο Μέγαρο Μουσικής στο αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο και ήταν συγκλονιστικός. Δεν βλέπω τον λόγο να μη συνεργαστούμε αν υπάρξουν ωραία λαϊκά τραγούδια». Ως τότε ετοιμάζει νέο δίσκο με τον Οδυσσέα Ιωάννου, τα τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσουν οι Σωκράτης Μάλαμας, Νατάσα Μποφίλιου και κάποιος ή κάποιοι ακόμη, έχει γράψει τραγούδια για τον νέο δίσκο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και η μουσική ζωή του συνεχίζεται…

Γιώτα Νέγκα

«Εναι μια ειδική κατηγορία. Εβγαλε δίσκο ύστερα από έξι – επτά χρόνια. Νομίζω τα καταφέραμε. Οπως πέτυχε και το στοίχημα του live. Λειτούργησαν όλα όπως ήθελα. Και αυτά που ένιωθα ότι δεν θα λειτουργήσουν τελικά δεν λειτούργησαν. Η χημεία μας είναι το σημαντικότερο. Μετρά χρόνια η γνωριμία μας. Είχαμε κάνει το «Θρυψαλάκι». Με πήρε τηλέφωνο το καλοκαίρι και είπα «ναι» στην κοινή μας συνεργασία. Ημουν τόσο έτοιμος ώστε όταν κλείσαμε το τηλέφωνο άρχισα να γράφω. Να ανοίγω συρτάρια και μέσα σε έναν μήνα ο μισός δίσκος είχε γραφτεί. Ημουν σαν έτοιμος από παλιά για αυτό».

Δουλειά
«Εχω μάθει να δουλεύω με φίλους, προγράμματα, εμφανίσεις, ολοκληρωμένους δίσκους… Και με παρέες. Εχω μάθει – ίσως και κακομάθει – να είμαι φίλος με τους ανθρώπους που δουλεύω».

Επιλογές
«Πρέπει να είναι ο καλλιτέχνης συνεπής στα «θέλω» και στις επιλογές του. Αν και είμαι λίγα χρόνια στη δισκογραφία – ούτε δέκα – και έχω κάνει συγκεκριμένα πράγματα, δεν έχω κάνει έναν μεγάλο κατάλογο, όποτε θέλησα να κάνω κάτι το έκανα, ακόμη και αν χρειάστηκε να συγκρουστώ με κάποιον».

Συγκρούσεις…
«Η ζωή είναι οι επιλογές σου και πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Στη ζωή μου πάντα σκέφτομαι τις δράσεις και τις αντιδράσεις που προκαλούν. Αν έχει νόημα να στηρίξω κάτι το στηρίζω και επιμένω».
Από το Πλατύ Ημαθίας στην Αθήνα
«Η διαδρομή αυτή δεν έχει κάτι το κινηματογραφικό. Είναι ένα μικροαστικό ταξίδι της δεκαετίας του ΄90. Δεν με έβαλε κάποιος σε ένα λεωφορείο ενώ κυλούσε ένα δάκρυ στο μάγουλό μου».

Μουσική
«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική από παιδάκι. Ενα πιάνο μιας θείας μου σε μια γωνιά του σπιτιού, πήγα έπαιξα και η θεία μου είπε στη μητέρα μου ότι το παιδί έχει ταλέντο. Και μου πήραν ένα πιάνο. Μαθήματα σε ωδεία. Ενα ατέλειωτο πήγαινε – έλα. Ημουν ένα παιδί στο Πλατύ Ημαθίας που μαθαίνει πιάνο ενώ ο πατέρας του είναι ηλεκτρολόγος και η μητέρα του ασχολείται με τα οικιακά».

Γράφω…
«Από χαρά δεν γράφω. Τη χαρά τη ζω. Στην απίστευτη χαρά είσαι εκεί και το ζεις. Μπορεί να σε ενεργοποιήσει η μνήμη αυτής της χαράς και όχι η ίδια η χαρά. Η θλίψη μας γεννάει πράγματα. Η θλίψη και η οργή σε κινητοποιούν. Γράφεις από ανάγκη να πεις κάτι αυτή τη στιγμή, πολύ ρομαντικά, καλλιτεχνικά. Από ερωτική απογοήτευση έχω γράψει, από ψάξιμο».

Καλάμι
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν το έχω καβαλήσει. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι το καλάμι το καβαλάς όταν σου έρχονται λίγο εύκολα τα πράγματα. Δουλεύω πολλές ώρες, δυσκολεύτηκα πολύ οικονομικά, παρ’ όλο που με βοήθησαν οι γονείς μου και δεν έχω καμιά τρομερή άνεση. Ζω αξιοπρεπώς πια. Από την άλλη, δεν φοβάμαι. Μπορεί κάποια μέρα να ξυπνήσω και να μην αφορά αυτό που κάνω ή να μην μπορώ να το κάνω. Να ξυπνήσω και να θέλω να γυρίσω στο πολύ όμορφο περιβολάκι του χωριού μου. Τίποτε δεν είναι αιώνιο».

Κρίση
«Είναι ένας λόγος που δεν μπορείς να πεις ότι είσαι κάποιος. Σε μια εποχή όπου κανείς δεν είναι τίποτε δεν μπορείς να είσαι εσύ ο κάποιος. Προσωπικά δεν την κατάλαβα. Την κατάλαβα φυσικά γύρω μου, εννοώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τα δικά μου δεν την κατάλαβα επειδή δεν πρόλαβα να δω τα μεγάλα λεφτά που λένε. Πάνω στην κρίση άρχισα να βγάζω τα δικά μου. Και επειδή τα εκτιμώ και τα σέβομαι, είναι αρκετά για μένα. Αυτό που με ένοιαζε οικονομικά να έρθει ήρθε…».

Κοινωνία
«Εχει μια θλίψη και μια παραίτηση. Αυτό δεν αντέχω, την παραίτηση. Και εγώ είμαι παιδί των 90ς. Της απόλυτης «ευημερίας». Υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν θέματα. Πήγαινε η ζωή και υπήρχε μια προοπτική. Μια ημέρα όμως πάγωσε. Ξυπνήσαμε ένα πρωί και δεν υπήρχε κανένα αίτημα. Είχε νεκρώσει και βαλτώσει η κατάσταση επειδή αυτή η εξέλιξη δεν μπορούσε να έρθει ποτέ επειδή δεν υπήρχε υπόβαθρο για να έρθει. Οι άνθρωποι, αν και βαθιά απογοητευμένοι, είναι λιγότερο ρομπότ από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια. Που η χαρά, η διασκέδαση, η ζωή ήταν στον αυτόματο. Ολα ήταν μια lifestyle αντιμετώπιση της ζωής. Αισθάνομαι ότι πλέον δεν είναι έτσι. Ψάχνεις αλλιώς τα πράγματα».

Νέα και παλιά γενιά
«Δεν με αφορά να αντικατασταθεί κανείς. Δεν έχω κάποιο απωθημένο «ήρθαμε εμείς και φύγετε εσείς». Κατ’ αρχάς αν το έχεις πιστέψει έχεις ξοφλήσει. Αν έχεις γίνει τόσο αλαζόνας και πιστεύεις ότι έχεις έρθει για να αντικαταστήσεις κάποιον, έχεις σοβαρό ψυχολογικό και καλλιτεχνικό θέμα. Γιατί θα δουλεύεις κάνοντας πράγματα έχοντας στο μυαλό σου αυτόν που αντικατέστησες. Θα γίνεις κακός καλλιτέχνης. Με ενδιαφέρει να έχεις το μεγαλείο να γίνεις παραγωγός νέου ανθρώπου, να συνεχίσεις το έργο σου στη μουσική από ένα άλλο πόστο».

Λαϊκό τραγούδι
«Υπάρχει και έχω πολλά νεύρα με αυτό. Εννοώ με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε. Οσο το λατρεύουμε τόσο το φτύνουμε. Ολοι μας, κοινό και δημιουργοί. Το τραγούδι αυτό που έχει μιλήσει σε όλους μας, ό,τι και να κάνουμε ακούγεται αυτό το άτιμο το λαϊκό. Και υπάρχει αυτή η χορδή σε όλους μας την οποία δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε ο Ντεμπισί αλλά ούτε και οι Radiohead. Την έχουμε όλοι μας, είναι κυτταρικό. Και θεωρώ ότι είναι άδικο το ότι έχουμε γυρίσει την πλάτη μας σε αυτό. Το δεχόμαστε μόνο σαν κάτι που βγαίνει από το χρονοντούλαπο. Δηλαδή εμείς οι νέοι δημιουργοί δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση. Δεν σου λέω ότι ήρθαμε να το ξαναγεννήσουμε αλλά δεν οφείλουμε να αναπτύξουμε αυτή την πλευρά. Εγώ μέσα μου το έχω αυτό το τραγούδι. Εχω τις μνήμες, τη διάθεση και τις ανάγκες του. Γιατί λοιπόν να μην του δώσουμε τη διάσταση του σήμερα; Εγώ προσπαθώ να φτιάξω τον δικό μου τρόπο. Να φτιάξω απλά και καθαρά πράγματα».

πότε & πού:
Ο Θέμης Καραμουρατίδης εμφανίζεται κάθε Δευτέρα με τη Γιώτα Νέγκα στον Σταυρό του Νότου plus, στη μουσική παράσταση με τίτλο «Καινούργιο φιλί». Ωρα έναρξης: 21.30. Το άλμπουμ «Καινούργιο φιλί» κυκλοφορεί στις 17 Φεβρουαρίου από τη δισκογραφική εταιρεία Feelgood Records. Η μουσική είναι του Θέμη Καραμουρατίδη και τους στίχους εκτός από τον ίδιο υπογράφουν οι Λήδα Ρουμάνη, Οδυσσέας Ιωάννου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Χαλιώτης. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk