Ρέντσι: Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης». Με αυτή τη φράση άνοιξε ο Ματέο Ρέντσι την καθοριστική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα -επίσης μέλος του PD- για τις υπηρεσίες του στη χώρα και πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση για την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Λέτα είπε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση, προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να αποφασίσουν ανεπηρέαστα για το συμφέρον του κόμματος.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης». Με αυτή τη φράση άνοιξε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, την καθοριστική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Ο Ρέντσι κάλεσε τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του PD να εγκρίνουν την πρότασή του και είπε ότι χρειάζεται «μία νέα φάση με μία νέα κυβέρνηση από τις ίδιες δυνάμεις στον κυβερνητικό συνασπισμό».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα -επίσης μέλος του PD- για τις υπηρεσίες του στη χώρα, τόνισε, όμως ότι η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει προς την «αβεβαιότητα». Πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση για την Ιταλία.

Εάν η πρόταση του Ρέντσι ψηφιστεί στο τέλος της συνεδρίασης, ο ηγέτης του PD, αναμένεται να αναλάβει και την πρωθυπουργία.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να συνεχίσει τη θητεία της μέχρι το 2018, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και στο Σύνταγμα και να λάβει μέτρα κατά της «καταπιεστικής γραφειοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι δεν «δικάζει» την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ότι έχει έρθει η ώρα να αποφασιστεί εάν πρέπει να ακολουθηθεί ένα νέο μονοπάτι. «Το κόμμα δεν έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή» είπε.

Ο επικεφαλής του PD είπε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».

«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι» κατέληξε ο Ρέντσι.

Λίγο νωρίτερα, ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Ο ιταλός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «σε μία τόσο σημαντική ημέρα», οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «με τη μεγαλύτερη ηρεμία και διαφάνεια» και πρόσθεσε ότι προτιμά να μείνει στο γραφείο του, προκειμένου τα μέλη της κεντρικής επιτροπής να λάβουν ανεπηρέαστα αποφάσεις που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος.

«Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι… να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι»
, ανέφερε ο Λέτα.

Ο Λέτα ανακοίνωσε, επίσης, ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο την 24η και 25η Φεβρουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η στήριξη της πρότασης Ρέντσι, κάτι που θα οδηγούσε πιθανώς στην παραίτηση Λέτα και στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρέντσι. Ο Λέτα, πάντως, έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής τις φωνές να παραιτηθεί.

Ο Λέτα οδεύει «στην οριστική δύση» του, προαναγγέλλουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις πολλές ιταλικές εφημερίδες.

Μένει να φανεί αν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει παραίτηση, ή αν θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει το ίδιο του το κόμμα να τον καταψηφίσει.

Η σύσταση νέας κυβέρνησης -εάν και όποτε γίνει- θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου.

Πάντως, η στάση του Ρέντσι δεν έχει ικανοποιήσει όλα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Πίπο Τσιβάτι, μέλος της κεντρικής επιτροπής παρομοίασε τη συμπεριφορά απέναντι στον Λέτα με τη θανάτωση μιας αρσενικής καμηλοπάρδαλης από τον ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

Ντάισελμπλουμ: Η Ιταλία θέλει μεταρρυθμίσεις, όχι αστάθεια

Η Ιταλία δεν έχει τη δυνατότητα να βρεθεί αντιμέτωπη εκ νέου με την πολιτική αστάθεια, σε μία περίοδο που η οικονομία της πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η πολιτική κρίση μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, οδηγώντας σε παράλυση της λήψης των αποφάσεων και «παγώνοντας» τις δομικές οικονομικές αποφάσεις στην Ιταλία, είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk