«Μπέργκερ Χέμινγκγουεϊ»: Η συνταγή στην Προεδρική Βιβλιοθήκη

«Φάγαμε καλά και φθηνά, ήπιαμε καλά και φθηνά, κοιμηθήκαμε καλά και ζεστά, κι αγαπηθήκαμε» γράφει ο Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ στο βιβλίο του «Ενα κινητό φαγοπότι» που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

«Φάγαμε καλά και φθηνά, ήπιαμε καλά και φθηνά, κοιμηθήκαμε καλά και ζεστά, κι αγαπηθήκαμε» γράφει ο Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ στο βιβλίο του «Ενα κινητό φαγοπότι» που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.
Εδώ και μερικά 24ωρα η συνταγή για το αγαπημένο μπιφτέκι του κορυφαίου αμερικανού πεζογράφου και δημοσιογράφου είναι πλέον διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστώνη. Το «Μπέργκερ Χέμινγκγουεϊ» είναι «μία γνήσια ’50s συνταγή», σύμφωνα με τη Σάντρα Σπάνιερ, επιμελήτρια του Hemingway Letters Project. Την είχε πρωτοδημισιεύσει το 1966 η τέταρτη σύζυγος του Χέμινγκγουεϊ, Μέρι Ουέλς, σε μία εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής ονόματι Woman’s Day Encyclopedia of Cookery.
Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των πολυδιαβασμένων μυθιστορημάτων «Αποχαιρετισμός στα όπλα» (1929), «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (1940) και «Ο γέρος και η θάλασσα» (1952) μαγείρευε ο ίδιος το απλό αυτό φαγητό και συχνά το σέρβιρε στους καλεσμένους του.
Η συνταγή
Σύμφωνα με το δακτυλογραφημένο κείμενο, για το «Μπέργκερ Χέμινγκγουεϊ» χρειάζονται τα εξής υλικά:
  • Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
  • Μία γεμάτη κουταλιά Indian relish (ρέλις: ινδική σάλτσα αγγουριού και λάχανου)
  • 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • 1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο
  • Μισό κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών (πολύ λίγο από το καθένα: κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένα φύλλα δάφνης)
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 αβγό χτυπημένο σε ένα μπολ με πιρούνι
  • Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Περίπου 1/3 της κούπας κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για το τηγάνι
Η Ουέλς περιγράφει την εκτέλεση της συνταγής ως εξής:

Στη φωτογραφία, η αναλυτική συνταγή για το «μπέργκερ Χέμινγκγουεϊ» και τη διαδικασία παρασκευής του

«Ανοίγεις τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, σκορπίζεις πάνω του το σκόρδο και το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά και ζυμώνεις να ανακατευτούν όλα καλά. Το αφήνεις δεκαπέντε λεπτά να μείνει, όση ώρα φτιάχνεις τη σαλάτα. Πρόσθεσε το ρέλις, την κάππαρη, το κρασί και το αβγό και ζύμωσε ξανά καλά. Ασ’ το να μείνει για άλλα 10 λεπτά να «ξεκουραστεί» μέσα στη μαρινάδα του. Φτιάξε μεγάλα μπιφτέκια με τα χέρια σου. Τα μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτα και μαλακά και να έχουν πάχος μια ίντσα [δυόμισι εκατοστά]. Ζέστανε το λάδι στο τηγάνι, τόσο ώστε να είναι ζεστό αλλά να μην καπνίζει, βάλε τα μπιφτέκια και τηγάνισέ τα για τέσσερα λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Γύρνα τα μπιφτέκια, δυνάμωσε ξανά τη φωτιά και σε ένα λεπτό ξαναχαμήλωσέ τη. Τηγάνισε για περίπου τρία λεπτά. Και οι δύο πλευρές του μπιφτεκιού πρέπει να είναι τραγανές και καφέ σε χρώμα ενώ το κέντρο του, όταν το κόβεις, να είναι ροζ και ζουμερό».

Σύμφωνα με τη Σπάνιερ, πάντως, ο συγγραφέας ήταν λάτρης κυρίως του ασιατικού φαγητού: ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια βρισκόταν στην Τσάιναταουν (την Κινεζική Συνοικία) της Αβάνας στην Κούβα, όπου ο Χέμινγκγουεϊ ζούσε από το 1939 μέχρι το 1960.

«Ηταν ικανός να αφιερώσει ολόκληρες παραγράφους στην απόλαυση οστρακοειδών συνοδεία παγωμένου λευκού κρασιού, όπως χαρακτηριστικά έγραφε στο «Ενα κινητό φαγοπότι»»
σημειώνει η Σπάνιερ, προσθέτοντας πως «είναι ενδεικτικό του πόσο απολάμβανε τις χαρές της ζωής. Αισθανόταν το ίδιο άνετα στη βάρκα ενός κουβανού ψαρά όσο και στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ του Παρισιού».
Πριν από πέντε χρόνια ψηφιοποιήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Αρχές της Κούβας χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία που ανήκαν στον Χέμινγκγουεϊ και παρέμεναν επί δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του συγγραφέα, έξω από την Αβάνα.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους επρόκειτο για αδημοσίευτο υλικό. Δίνουν μία εικόνα για τα 21 χρόνια που έζησε ο συγγραφέας στη βίλα Φίνκα Βίχια του Σαν Φρανσίσκο δε Πάουλα. Είναι περισσότερα από 2.000 έγγραφα, χειρόγραφα ορισμένων έργων του, επιστολές, αποδείξεις από καταστήματα, περίπου 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία. Από τα βιβλία θεωρείται βέβαιο ότι ο Χέμινγκγουεϊ είχε διαβάσει επισταμένως τουλάχιστον τα 2.000 επειδή έγραφε σημειώσεις στα περιθώρια. Επιβεβαιώνοντας έτσι το αξίωμα ότι «δεν νοείται συγγραφέας που δεν διαβάζει». Τα ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα είναι διαθέσιμα τόσο μέσω του Διαδικτύου όσο και στη Συλλογή Χέμινγκγουεϊ της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Τζον Φ. Κένεντι.
Στην Κούβα ο Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ έζησε στο διάστημα 1939-1960 και εκεί έγραψε τα έργα «Ο γέρος και η θάλασσα», «Μια κινητή γιορτή» και τα «Νησιά της Καραϊβικής». Τον Ιούλιο του 1960 επέστρεψε στις ΗΠΑ και έναν χρόνο αργότερα αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk