Πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων το ΑΠΘ

Την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων κατέχει για το Α’ εξάμηνο του 2014 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό κατάταξης Webometrics. Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα το ΑΠΘ βρίσκεται στη θέση 204 της παγκόσμιας γενικής κατάταξης, στην 75η στην Ευρώπη (στην 65η στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έρευνα, το ΑΠΘ είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα κριτήρια της παρουσίας στο web (θέση 121) και του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου (θέση 89). Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι σε σχέση με την κατάταξη του Β’ εξαμήνου του 2013, η θέση του ΑΠΘ βελτιώθηκε (κατείχε την θέση 226), βελτιώνοντας και τους επιμέρους δείκτες-κριτήρια.
Στη μεθοδολογία της Webometrics για την κατάταξη των πανεπιστημίων χρησιμοποιούνται τέσσερις δείκτες:
· Παρουσία (16,66%). Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.
· Απήχηση (50%). Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.
· Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (16,66%). Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar.
· Αριστεία (16,66%). Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago.
Η λίστα κατάταξης Ranking Web of Universities (http://www.webometrics.info/) ή Webometrics, δημοσιεύεται από το 2004 δύο φορές το χρόνο και καλύπτει πάνω από 10.000 Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία και κατατάσσει με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα ενός Ιδρύματος στον παγκόσμιο ιστό.
Όλα τα στοιχεία που αφορούν την έρευνα περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΑΠΘ (ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk