«Σε τέτοιες εποχές, με τον δημόσιο λόγο να είναι πιο έντονος από ποτέ, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ, των παραδοσιακών και των νέων». Η αποστροφή αυτή του Ματέο Σκάρπα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το συμπέρασμα της συνάντησης που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τις 16 ως τις 22 Ιανουαρίου με θέμα «MAX – Media Against Xenophobia» που συγχρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον οργανισμό Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

«Η συγκυρία ευνοεί την ξενοφοβία»

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση Media Against Xenophobia

«Η σημερινή συγκυρία ευνοεί την ξενοφοβία σε όλη την Ευρώπη. Το βλέπουμε και από την άνοδο κομμάτων που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις σε όλη την Ευρώπη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ευθύνη των ΜΜΕ μεγαλώνει» σχολιάζει ο κ. Σκάρπα. «Για παράδειγμα, είχαμε το πρόσφατο γεγονός της κάλυψης των τραγικών γεγονότων σε Λαμπεντούζα και Φαρμακονήσι. Κατ’ αρχάς στην Ιταλία υπάρχουν κανάλια τα οποία ανήκουν σε κόμματα που έχουν εχθρικές θέσεις προς τους μετανάστες. Αυτό δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις εύκολα. Την ίδια στιγμή μαζί με τον επίσημο ή ημιεπίσημο λόγο των ΜΜΕ υπάρχει και ο παράλληλος κόσμος των κοινωνικών δικτύων. Μπορεί μια ρατσιστική άποψη ή ψευτοείδηση που αφορά κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες, οι Ρομά ή οι ομοφυλόφιλοι να γίνει δημοφιλής χωρίς να έχουν ακουστεί ποτέ από κάποιον πολιτικό παράγοντα ή ΜΜΕ. Και τελικά η διάδοση αυτής της άποψης μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά» επισημαίνει ο κ. Σκάρπα. Συναντήσεις όπως αυτές της Θεσσαλονίκης βοηθούν να γνωριστούν άνθρωποι με διαφορετικές νοοτροπίες. Μάλιστα αν αυτοί έχουν επιρροή στον κύκλο τους, το αποτέλεσμα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Στο συνέδριο πήραν μέρος πρόσωπα από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σερβία, πΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρο, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα), δημοσιογράφοι το επάγγελμα και όχι μόνο. Βασικό κομμάτι ήταν ακριβώς οι πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ξενοφοβίας μέσα από εργαστήρια και άλλου είδους δράσεις. «Ακόμη και αν κοιμόμουν μόνο λίγες ώρες κάθε μέρα, δεν ένιωθα να νυστάζω κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, επειδή μπορούσαν πραγματικά να κερδίσουν την προσοχή μου, ήταν ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά» δηλώνει ο Φίλιπ Κοτσέφσκι, συμμετέχων από τη Σερβία.

Διάλογος και γνωριμίες
Η Bαλεντίνα Βούγεβιτς από την Κροατία, εκφράζοντας την εμπειρία της συμμετοχής της στο MAX, είπε: «Είναι πολύ ενδιαφέρον να συναντάς διάφορους ανθρώπους με ποικίλες γνώσεις και εμπειρίες. Προσωπικά έμαθα πολλά για την κατάσταση που επικρατεί και σε όλες τις χώρες οι οποίες είχαν εκπροσώπους, τόσο για τα θετικά τους όσο και για τα αρνητικά».
Εξίσου θετική φαίνεται να είναι και η άποψη της συμμετέχουσας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Ενα Μπουκάν, η οποία τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ενδιαφέροντες ανθρώπους από διάφορες χώρες, να ανταλλάξω απόψεις περί ξενοφοβίας, να συνεργαστώ με πολύ καλούς εκπαιδευτές και συντονιστές».
Τέλος, η συμμετέχουσα από την Αλβανία Ερίσα Τσακάλι είπε: «Για εμένα το πιο ξεχωριστό μέρος του προγράμματος ήταν τα εργαστήρια του ραδιοφώνου και διαδικτυακής πλατφόρμας. Ηταν υπέροχο να έχουμε την ευκαιρία να δουλεύουμε όλοι μαζί και να μαθαίνουμε όλες αυτές τις πληροφορίες».
Ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans – USB) ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με όραμα την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση της νεολαίας. Δραστηριοποιείται στον τομέα της νεανικής κινητικότητας, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus