Πάνε πολλά χρόνια που η φέτα του Κωσταρέλου νοστιμίζει το τραπέζι μας. Και όλον αυτόν τον καιρό δεν μας πείραζε καθόλου που έπρεπε να ταξιδέψουμε προς τα Μεσόγεια για να την αποκτήσουμε. Χάρη στην τρίτη γενιά των Κωσταρέλων, όμως, τα εκλεκτά προϊόντα τους αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά μας. Το νεότερο κατάστημά τους, στον αριθμό 46 της λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια, το επισκέφθηκα πρόσφατα και, όπως πάντα, έφυγα απολύτως ικανοποιημένος.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω ξεχωριστή μνεία στα τυριά Κωσταρέλου. Τι να πούμε για την περίφημη φέτα που ωριμάζει για 12 μήνες στα βαρέλια και αποκτά όλη αυτή την αρωματική παλέτα που αναδύεται στο στόμα μας; Τι να πούμε για το φρέσκο ανθότυρο που φτάνει καθημερινά στα καταστήματα ζεστό μέσα στο καλαθάκι του; (Φυσικά, μόνο κατά την περίοδο που υπάρχει γάλα για να γίνει ανθότυρο, διότι κατά την αναπαραγωγική περίοδο των ζώων το γάλα δεν επαρκεί και οι Κωσταρέλοι συνεργάζονται μόνο με συγκεκριμένους παραγωγούς).

Σήμερα θέλω να στρέψω την προσοχή σας στα γιαούρτια Κωσταρέλου και ειδικότερα στο στραγγιστό κατσικίσιο. Επειδή το κατσικίσιο, το οποίο πωλείται στο πήλινο σκεύος, καθώς και το αιγοπρόβειο είναι οι αδυναμίες της συζύγου μου, είχαμε επαναπαυτεί και δεν αναζητούσαμε κάτι άλλο. Την τελευταία φορά, όμως, ζήτησα να δοκιμάσω λίγο από το στραγγιστό κατσικίσιο και απόρησα πώς μου είχε διαφύγει: τόσο βελούδινη και ταυτόχρονα τόσο μεστή γεύση! Ο Κυριάκος Κωσταρέλος, ένας από τους δύο εγγονούς του δημιουργού του τυροκομείου, μου έδωσε την εξήγηση: το στράγγισμα του γιαουρτιού γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Το γιαούρτι, δηλαδή, τοποθετείται σε διπλό τουλουπάνι (τσαντίλα) και αφήνεται να στραγγίσει από τα υγρά του για 24 ώρες. Χρονοβόρα και δαπανηρή η διαδικασία για τον παραγωγό, αλλά αξίζει τον κόπο για τον καταναλωτή, πιστέψτε με. Ή, μάλλον, μην πιστέψετε εμένα, δοκιμάστε το.
Οπως πιθανόν γνωρίζουν οι λάτρεις των τυροκομικών Κωσταρέλου, στα καταστήματά τους βρίσκει κανείς και επιλεγμένα προϊόντα άλλων ελλήνων παραγωγών και μάλιστα σε ανταγωνιστικότατες τιμές. Τώρα, όμως, οι Κωσταρέλοι αποφάσισαν να βάλουν τη σφραγίδα τους και σε κάποια προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται ειδικά από αυτούς. Δοκιμάσαμε τα χειροποίητα (πολύσπορα ή σουσαμένια) κριτσίνια τους και τα παστέλια τους (κλασικά, με αμύγδαλο, με φουντούκι με κολοκυθόσπορο) και αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται όντως για σφραγίδα ποιότητας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.