Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες που μένουν στην Ε.Ε.

Προθεσμία έως τις 28 Μαρτίου έχουν για να υποβάλουν αίτηση όσοι Έλληνες διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή θα βρίσκονται σε αυτές κατά την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών και επιθυμούν να ψηφίσουν από εκεί για τους έλληνες ευρωβουλευτές. Οι εκλογείς καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και η αίτηση αυτή θα αποστέλλεται στο υπουργείο Εσωτερικών για να καταρτιστούν οι ειδικοί κατάλογοι.

Προθεσμία έως τις 28 Μαρτίου έχουν για να υποβάλουν αίτηση όσοι Έλληνες διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή θα βρίσκονται σε αυτές κατά την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών και επιθυμούν να ψηφίσουν από εκεί για τους έλληνες ευρωβουλευτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο στις οικείες διπλωματικές Αρχές με την οποία παρέχονται γενικές πληροφορίες για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

Με περαιτέρω έγγραφα παρέχεται ειδικότερη ενημέρωση και αναλυτικές οδηγίες τόσο στις ανωτέρω Αρχές όσο προς τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη της ΕΕ, στις προξενικές Αρχές έχει αποσταλεί έγγραφο με το οποίο καθορίζεται το περιεχόμενο, η προθεσμία (μέχρι 28 Μαρτίου 2014) και ο τρόπος υποβολής της αίτησης- δήλωσης των εκλογέων αυτών, καθώς και όσων θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα, οι εκλογείς καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με την οποία θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπορούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν την αίτησή τους και στη συνέχεια να την υποβάλουν στην οικεία αρχή.

Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται από τις προξενικές Αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταρτιστούν οι ειδικοί κατάλογοι των ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων- δηλώσεων (28 Μαρτίου 2014), το υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων και θα ακολουθήσει η κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει εγκύκλιο προς τις προξενικές Αρχές της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ με την οποία καλούνται να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους έλληνες εκλογείς που διαμένουν στην περιφέρειά τους για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσουκαλά, ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υπογραφούν, δημοσιευθούν και ισχύσουν οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικών καταλόγων κατοίκων της ΕΕ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα που διαμένουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk