Ν. Αναστασιάδης: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος

Σε μία προς μία ανάλυση των προνοιών του κοινού ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε με τους Τουρκοκυπρίους προχώρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προς αναζήτηση της λύσης» είπε.

Σε μία προς μία ανάλυση των προνοιών του κοινού ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε με τους Τουρκοκυπρίους προχώρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προς αναζήτηση της λύσης» είπε ο κ. Αναστασιάδης στην αρχική του τοποθέτηση.

«Δεν μίλησα για αισιοδοξία, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο εκτιμά ότι η νέα φάση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε οριστική επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου: «Σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, την καλώ, ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων, να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν».

«Εκείνο που με λυπεί δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος δε προς τους Τουρκοκύπριους διαβεβαίωσε «πως ειλικρινής πρόθεση και επιθυμία μου είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έκανε δε λόγο για «μία λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ούτε τη δυνατότητα επιβολής εξουσίας της μίας πλευράς επί της άλλης και θα παρέχει τη δυνατότητα συνύπαρξης, συνδημιουργίας και προκοπής μέσα σ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και είπε ότι οι συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα γίνονται σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν κατέχει τμήμα της Κύπρου και συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραχώρηση εκ μέρους της».

Ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος

Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε 16 λόγους, για τους οποίους κατά την εκτίμησή του το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς να παραγνωρίζει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, ικανοποιεί και τις επιδιώξεις και ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

  • Η υπάρχουσα κατάσταση, το status quo δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεκτη. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, απαράδεκτη κρίνεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των Ε/κ περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ο εποικισμός, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάγκη που εξωθεί τους Ελληνοκύπριους να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η αποξένωση του κυπριακού ελληνισμού από το κατεχόμενο μέρος και η εν τη ουσία παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής.
  • Προβλέπεται ότι η λύση θα σέβεται τις βασικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον του συνόλου των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ε.Ε.
  • Οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Αποκλείονται τα όποια ασφυκτικά ή άλλως πως χρονοδιαγράμματα
  • Αποκλείεται ρητά η όποια μορφή επιδιαιτησίας και πως μόνο μια συμφωνία που θα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση των μερών θα παραπεμφθεί σε δημοψηφίσματα (Παράγραφος 6).
  • Ρητά και απερίφραστα απαγορεύεται η ένωση του όλου η μέρους με την όποια χώρα, η όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης ή και η όποια μονομερής ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος (Παράγραφος 4).
  • Γίνεται αποδεκτή η θέση μας για την ανάγκη υιοθέτησης ουσιωδών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν νέα δυναμική στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο, κάτι που απηχεί πλέον και τις απόψεις σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η αναφορά «η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ε/κ και τους Τ/κ και όχι από τις δύο κοινότητες» θα πρέπει να θεωρείται «επίτευγμα, αφού παραπέμπει στα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τον κυπριακό λαό και όχι στις κοινότητες όπως αυτές αναγνωρίζονται και από το σύνταγμα του 1960».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «πουθενά στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει η όποια μνεία για προϋπάρχοντα ή ιδρυτικά ή συνιδρυτικά κράτη». Αντιθέτως, επεσήμανε «ρητά αναφέρεται πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών δύο κοινοτήτων, πως ακόμα οι δύο συνιστώσες πολιτείες είναι προϊόν του ομόσπονδου συντάγματος με ρητή πρόνοια η οποία προβλέπει ότι η ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk