Ανασυγκρότηση του δημοσίου αλλά με σχέδιο

Μετά από κυοφορία μηνών, αν όχι ετών, μπαίνει πλέον στην τελικά φάση η κατάργηση 23

Ανασυγκρότηση του δημοσίου αλλά με σχέδιο | tovima.gr

Μετά από κυοφορία μηνών, αν όχι ετών, μπαίνει πλέον στην τελικά φάση η κατάργηση 23 οργανισμών και φορέων του δημοσίου που είχε ανακοινωθεί πλειστάκις, αλλά δεν είχε γίνει δυνατόν να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Είναι η πρώτη ουσιαστική απόπειρα να μπει επιτέλους μια τάξη στο πολυδαίδαλο τέρας ποικιλώνυμων οργανισμών που δημιουργήθηκαν την εποχή των παχέων αγελάδων, γιά ήσσονος σημασίας λόγους, με κύριο σκοπό να τακτοποιούνται οι κομματικές και πελατειακές υποχρεώσεις των κομμάτων εξουσίας.

Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, είναι σαφές ότι παρά τις επιμέρους προσπάθειες που έχουν γίνει, ότι το γραφειοκρατικό τέρας του δημοσίου, ζει και βασιλεύει. Υπάρχουν ακόμα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες οργανισμοί, που είτε δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή που το έργο τους θα μπορούσε να υπηρετείται από υπάρχοντες φορείς. Η ανασυγκρότηση και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, πέρα και ανεξάρτητα από τις πιέσεις της τρόικας και τις υποχρεώσεις των μνημονίων, αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση και για να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη, αλλά και για να σταματήσει η ατέλειωτη ταλαιπωρία των πολιτών.
Επί χρόνια συζητούν και εξαγγέλλουν την μείωση της γραφειοκρατίας την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στην πράξη. Δεκάδες νόμοι ψηφίζονται, χιλάδες διευκρινιστικές, υποτίθεται, εγκύκλιοι βγαίνουν κάθε χρόνο, αλλά το χαρτοβασίλειο και η ταλαιπωρία ζουν και βασιλεύουν. Καμιά κυβέρνηση όμως κανένας υπουργός, όσο ικανός και αποφασισμένος κι αν είναι δεν μπορεί να υλοποιήσει ακόμα και τις καλύτερες εξαγγελίες του, αν δεν υπάρχει μια ικανή και αποτελεσματική διοίκηση να τις εφαρμόσει. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν ο εξορθολογισμός του δημοσίου που άρχισε με την κατάργηση των 23 φορέων να προχωρήσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Χωρίς πελατειακές και κομματικές δεσμεύσεις, με αντικειμενική αξιολόγηση και με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όσων υπαλλήλων έχουν τα προσόντα αλλά και την ικανότητα να υπηρετήσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk