Δικαστήριο κατάργησε ρύθμιση που καθιστούσε παράνομη την πολυγαμία των Μορμόνων στη Γιούτα των ΗΠΑ, την πολιτεία όπου ζουν περισσότεροι από 30.000 Μορμόνοι που έχουν δυο ή περισσότερες συζύγους.
Ο δικαστής Κλαρκ Γουάνταπς αποφάσισε, βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, να καταργήσει ρύθμιση για την «συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη», που αποτελούσε τη βάση για την ποινική δίωξη ενός πολύγαμου. Πλέον, η συμβίωση ενός άντρα με δυο ή περισσότερες γυναίκες δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή ώστε αυτός να διώκεται ποινικά. Μέχρι πρότινος, τόσο ο εμπλεκόμενος Μορμόνος, όσο και οι σύζυγοί του, αν πιάνονταν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη.
Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι Μορμόνοι που είναι πολύγαμοι έχουν παντρευτεί νόμιμα τη μια τους σύζυγο, ενώ τις υπόλοιπες τις αποκαλούν [για καθαρά νομικούς λόγους] απλώς «πνευματικές συντρόφους» τους, έστω κι αν στο στενό κύκλο της θρησκείας αυτές είναι ισότιμες σύζυγοι με αυτή που αναγνωρίζει ο αμερικανικός νόμος.
Η δικαστική απόφαση ευχαρίστησε τον πιο προβεβλημένο από τους Μορμόνους της Γιούτα, τον Τζο Ντάρτζερ, ο οποίος διαθέτει τρεις συζύγους και 25 παιδιά κι είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πολυγαμίας καθώς κατάγεται από οικογένεια η οποία στηρίζει και εφαρμόζει την πρακτική αυτή εδώ και πέντε ολόκληρες γενιές. Ο Ντάρτζερ είναι παντρεμένος με τρεις γυναίκες, όλες συγγενείς μεταξύ τους: από το 1990 με την Βίκυ και την ξαδέλφη της, Αλίνα, ενώ το 1992 απέκτησε και τρίτη σύζυγο, την δίδυμη αδελφή της Βίκυ, την Βάλερι.
Μάλιστα, όπως λένε, καμία από τις τρεις τους δεν θα άλλαζε την κατάσταση προκειμένου να έχει την αποκλειστικότητα του συζύγου της, ενώ έχει γίνει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων, προκειμένου να επιτρέπονται οι εκδηλώσεις αβρότητας του Τζο προς κάποια από τις τρεις γυναίκες, χωρίς να διαμαρτύρονται οι άλλες δύο.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο 43χρονος Μορμόνος αυτοχαρακτηρίστηκε «μέλος θρησκευτικής μειονότητας υπό διωγμό» και τόνισε ότι «επιτέλους η πολυγαμία πρέπει να απενοχοποιηθεί».
Η αίρεση των Μορμόνων, ένα κίνημα που ίδρυσε ο Τζόζεφ Σμιθ το 1831, κατήργησε την πολυγαμία το 1890, αλλά κάποιοι πιστοί δεν συμμορφώθηκαν, όπως και οι σημερινοί απόγονοί τους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως περισσότερα από 38.000 άτομα, που ανήκουν σε ένα άλλο παρακλάδι της εν λόγω θρησκευτικής πίστης, εφαρμόζουν πρακτικές πολυγαμίας ( ένας σύζυγος με πολλές συζύγους και όχι το αντίστροφο ) στη Γιούτα, το Αϊντάχο, την Μοντάνα και την Αριζόνα.
Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι υπάρχουν και στην εποχή μας ζωντανοί προφήτες, τους οποίους ο Ιησούς κατευθύνει ώστε να δρουν υπέρ των πιστών. Επιχειρούν συστηματικά τον προσηλυτισμό αλλόδοξων χριστιανών, πολλοί ντύνονται ομοιόμορφα ( μαύρο παντελόνι, λευκό πουκάμισο ), κηρύττουν την μετάνοια, την φιλανθρωπία, την σεξουαλική εγκράτεια ( εκτός αν αποσκοπεί στην τεκνοποιία ) και απέχουν από το κάπνισμα, το αλκοόλ, ακόμη και από τον καφέ και το τσάι.