Οι οδοντίατροι αντιμέτωποι με ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Ιατρού, ο οποίος συντόνισε ημερίδα που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με θέμα «την αντιμετώπιση του ασθενούς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό στο οδοντιατρείο», με την αύξηση του μέσου όρου ζωής και του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων (77,59 έτη για τους άνδρες και 82.93 έτη για τις γυναίκες), οι οδοντίατροι όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς που στο ιστορικό τους αναφέρουν συνυπάρχουσες παθήσεις. Αυτές _ ανέφερε _ εμπλέκονται στην παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών. «Επομένως, οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις σύγχρονες γνώσεις για την ασφαλή οδοντιατρική αντιμετώπιση των ασθενών της κατηγορίας αυτής» σημείωσε.


Μιλώντας για τις έγκυες με οδοντιατρικά προβλήματα, η Νάντια Θεολόγη – Λυγιδάκη, Λέκτορας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα από τον οδοντίατρο, για την αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων. Απαραίτητη είναι η λήψη καλού ιστορικού σχετικά με την παρούσα εγκυμοσύνη, αλλά και για τυχόν προβλήματα σε προηγούμενη ή αποβολές.
Η κυρία Λυγιδάκη ανέφερε ότι είναι σημαντικό η έγκυος να μην τοποθετείται στην έδρα σε ύπτια θέση, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, για αποφυγή συμπτωμάτων από την πίεση της κάτω κοίλης φλέβας. Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η υπερευαισθησία της εγκύου και του περιβάλλοντός της και να επιδιώκεται η μείωση του άγχους της εγκύου από την όποια οδοντιατρική παρέμβαση. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη ήδη παρουσιάζει προβλήματα συστήνεται αντιμετώπιση των προβλημάτων σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Κατά την κύηση _ συνέχισε η κυρία Λυγιδάκη _ συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές στις φυσιολογικές λειτουργίες της γυναίκας σε σχετικά σύντομο χρόνο, με κυριότερες την ταχεία αύξηση του βάρους της, την καρδιακή προσαρμογή με αύξηση του όγκου αίματος και του καρδιακού έργου, την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, τις ορμονικές μεταβολές, την προς τον θώρακα μετατόπιση του διαφράγματος. Μπορεί όμως να προκύψουν σοβαρές επιπλέον δυσλειτουργίες όπως εμφάνιση υπέρτασης, αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, οίδημα κάτω άκρων, σύνδρομο κοίλης φλέβας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk