Αντιδράσεις παρόχων Υγείας για συμβάσεις με ιδιωτικούς ελεγκτές

Την αντίδραση των παρόχων υγείας προκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ με την οποία υποχρεούνται να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές για τον Αύγουστο του 2013.

Την αντίδραση των παρόχων υγείας προκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ με την οποία υποχρεούνται να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές για τον Αύγουστο του 2013.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών χαρακτηρίζουν εκβιαστική την ανακοίνωση ζητούν την άμεση απόσυρσή της.
Οι φυσικοθεραπευτές ενημερώνουν ότι «δεν θα υποκύψουν στο εκβιαστικό μήνυμα του Οργανισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους «τελεσίγραφα» μόνο καλό δεν κάνουν στις σχέσεις των δύο πλευρών».
Επίσης, σημειώνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% του 2012 και το 10% του 2013. Παρ’ όλα αυτά, στην επιστολή του προς τους παρόχους δεν γίνεται αναφορά στους υπόλοιπους τέσσερις μήνες του 2013 που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους, καθώς με εντολή του Οργανισμού οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν εκκαθαρίσει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 και οι περισσότερες έχουν εκκαθαρίσει μέχρι το τέλος του 2013.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου επισημαίνουν ότι σήμερα οι πάροχοι βρίσκονται σε ένα λεπτό στάδιο διαπραγμάτευσης με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες απαιτούν 2-2,5% συν ΦΠΑ και 30% προκαταβολή, σε ήδη θεωρημένα από τους ελεγκτές γιατρούς του ΕΟΠΠΥ παραπεμπτικά. «Γι’ αυτό», τονίζουν, «ενέργειες σαν την χθεσινή του ΕΟΠΥΥ, μειώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα των παρόχων έναντι των εταιρειών (ΙΕΕ) και διασπείρουν τον πανικό σε όλο τον κλάδο».
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καλούν τους φυσικοθεραπευτές να μην προβούν σε καμιά μεμονωμένη κίνηση υπογραφής της σύμβασης με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες μέχρι να καταλήξουν οι -από κοινού με τους άλλους παρόχους- διαπραγματεύσεις.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών οι οποίοι εκλαμβάνουν την προτροπή του ΕΟΠΥΥ «ως τιμωρία προς τον κλάδο».
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών τονίζουν ότι πρόθεσή τους δεν είναι να αποφύγουν τους ελέγχους – αντίθετα τους επιζητούν -, καθώς δικιά τους ήταν η πρόταση, από το 2012, η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ώστε να ξεπεραστεί η αδυναμία ελέγχου του κρατικού μηχανισμού.
Επίσης, καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «να μη συνεχίσουν την τακτική των απειλών τιμωρίας και των εκβιασμών, αλλά αντίθετα να συνεργαστούν με όλους τους παρόχους, ώστε να ξεπεράσει η Υγεία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk