Αναστασιάδης-Ερογλου:Η συνάντηση σηματοδεί νέα φάση στο Κυπριακό

Στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, συνάντηση που σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σηματοδοτεί η συνάντηση που είχαν την Τρίτη, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση, στην οποία επικυρώθηκε η κοινή διακήρυξη για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων, διήρκεσε μιάμιση ώρα. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη.

Η κοινή διακήρυξη με την οποία επισφραγίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελείται από επτά σημεία. Στο σημείο 3 γίνεται αναφορά σε «συνιστώσες πολιτείες» και όχι σε «συνιστώσα κρατίδια», όπως αναφερόταν στο προσχέδιο.

Η κοινή διακήρυξη όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Η συνάντηση των διαπραγματευτών

Σε αναφορά εκτός κειμένου, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι κ. Αναστασιάδης και Έρογλου θα συναντώνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk