Το χρέος των εταίρων μας…

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που προδιέγραφε εδώ και αρκετές μέρες ο κ.Στουρνάρας

Το χρέος των εταίρων μας… | tovima.gr

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που προδιέγραφε εδώ και αρκετές μέρες ο κ. Στουρνάρας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013. Είναι δεδομένο πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις αλλά και από τις εκτιμήσεις της τρόικας. Οι εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν για πλεόνασμα 3,9 δις ευρώ,αν επιβεβαιωθούν τελικά και από την Eurostat τον Απρίλιο αποτελούν ένα μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.

Παρά τις διαρκείς μεμψιμοιρίες για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Προφανώς χάρις στις τεράστιες θυσίες των ελλήνων πολιτών, που παρά τη δραματική απώλεια των εισοδημάτων τους, εκπλήρωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου τις δυσβάστακτες, πράγματι, φορολογικές υποχρεώσεις τους. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό και από διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ,ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, εδώ και δεκαετίες. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε αρκετά μέτωπα, όπως η φοροδιαφυγή, τα δημόσια οικονομικά, έχουν πλέον σε σημαντικό βαθμό εξυγιανθεί και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από πολύ πιο ισχυρή θέση τις ρυθμίσεις για το χρέος, που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας.Όπως είναι σαφές επίσης ότι η τρόικα που επέμενε – και επιμένει ακόμα ; – σε μια σειρά νέων επώδυνων μέτρων ,έχει στηριχθεί για μια φορά ακόμα, σε λάθος προβλέψεις και εκτιμήσεις.
Είναι ώρα λοιπόν οι ευρωπαίοι εταίροι μας να αναγνωρίσουν εμπράκτως ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν σε ένα νέο κύκλο σκληρών περιοριστικών μέτρων, ότι χρειάζεται επιτέλους να δώσουν τα περιθώρια για μερικές αναπτυξιακές ανάσες που θα επιτρέψουν και στην ιδιωτική οικονομία να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Είναι επίσης ευκαιρία για την κυβέρνηση, πέρα από την όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας να αξιοποιήσει το πλεόνασμα με τον καλύτερο και κυρίως τον πιο αποδοτικό τρόπο. Πέρα από τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές για τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν ορισμένες δυσβάσακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και να κατευθυνθούν πόροι όχι στην κατανάλωση, αλλά στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Είναι ο μόνος τρόπος για να πάρει μπρος η οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται το τεράστιο κύμα της ανεργίας.
Και αυτή την ευκαιρία η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται ούτε να την αφήσει να πάει χαμένη, ούτε να τη σπαταλήσει σε προεκλογικές παροχές και σκοπιμότητες…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk