Ο Λένιν και οι συμβιβασμοί του κ. Τσίπρα

Το είπε ο Λένιν. Το επαναλαμβάνουν με παραλλαγές και κάποιοι αριστεροί σήμερα. «Ο μόνος τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε

Ο Λένιν και οι συμβιβασμοί του κ. Τσίπρα | tovima.gr
Το είπε ο Λένιν. Το επαναλαμβάνουν με παραλλαγές και κάποιοι αριστεροί σήμερα. «Ο μόνος τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού». Το πρώτο σκέλος, αυτό της «αποδόμησης» των αστών που συνδέεται με την υπερφορολόγηση, το έχουν καταφέρει ήδη οι – μη αριστερές – κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Το δεύτερο σκέλος, που σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια δηλαδή, μέλλει να επιβεβαιωθεί…
Οι αναφορές της στήλης στον Λένιν γίνονται σκόπιμα. Φίλος αναγνώστης – αριστερών πεποιθήσεων -, κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας τηλεφωνικής συνομιλίας για το οικονομικό μοντέλο το οποίο θα ακολουθήσει η χώρα σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως είναι λάθος να ζητείται από τον Αλέξη Τσίπρα να καταστεί «συστημικός» και να φιλτράρει τις θέσεις του μέσα από την οπτική και τον ρεαλισμό του σημερινού χρεοκοπημένου κατεστημένου, πολιτικού και οικονομικού. Κατά τον ίδιο, οι συμβιβασμοί που μπορούν να γίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένοι και προσδιορίζονται από την ηθική του, τις αρχές του και το καλό του τόπου.
«Εχεις διαβάσει το σύγγραμμα του Λένιν «Ο ‘αριστερισμός’, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού»;» με ρώτησε. «Οχι», του απάντησα, «πρέπει;». «Βεβαίως και πρέπει» μου αντέτεινε ο ευγενέστατος φίλος και φρόντισε ήδη την επομένη ημέρα να μου στείλει (σε φωτοτυπία) ένα αντίτυπο του «Αριστερισμού» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή) προκειμένου να καταλάβω πότε και ποιου είδους συμβιβασμούς θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Φρόντισε δε να μου επισημάνει μια συγκεκριμένη σελίδα και μια συγκεκριμένη παράγραφο στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Ο πολιτικός που θέλει να είναι ωφέλιμος στο επαναστατικό προλεταριάτο πρέπει να ξεχωρίζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκείνων ακριβώς των συμβιβασμών που είναι απαράδεκτοι, που εκφράζουν οπορτουνισμό και προδοσία, και να κατευθύνει όλη τη δύναμη της κριτικής του, όλη την αιχμή ενός αμείλικτου ξεσκεπάσματος κι ενός ανειρήνευτου πολέμου ενάντια σε αυτούς τους συγκεκριμένους συμβιβασμούς, χωρίς να επιτρέπει στους πολύπειρους καταφερτζήδες σοσιαλιστές και στους κοινοβουλευτικούς ιησουίτες να ξεφεύγουν και να ξεγλιστρούν».
Το γεγονός ότι κάποιοι θιασώτες του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα άνθρωποι με μεγάλη μόρφωση, δίνουν ακόμη και σήμερα τόσο μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο σύγγραμμα του Λένιν, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1920, μου φάνηκε αξιοπρόσεκτο. Κατά την άποψη πολλών, ο Λένιν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Η δε αυθεντία του, αν και αμφιλεγόμενη, αποτελεί ορόσημο για φίλους και εχθρούς των απόψεών του, ειδικά σε περιόδους και σε χώρες που ο καπιταλισμός διέρχεται κρίση.
Ξεφυλλίζοντας τον «Αριστερισμό», εντόπισα μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα, παράγραφο, την οποία προσωπικά βρήκα πολύ πιο χρήσιμη από εκείνη που μου υπέδειξε ο φίλος αναγνώστης. Ο Λένιν ανέφερε σε αυτήν τα εξής: «Υπάρχουν συμβιβασμοί και συμβιβασμοί. Πρέπει να ξέρεις να αναλύεις την κατάσταση και τους συγκεκριμένους όρους κάθε συμβιβασμού ή κάθε ποικιλίας συμβιβασμού… Στην πολιτική, το πράγμα αυτό δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο… Οποιος, όμως, θα έβαζε με τον νου του να σοφιστεί για τους εργάτες μια συνταγή που θα του έδινε λύσεις έτοιμες προκαταβολικά για όλες τις περιπτώσεις της ζωής ή που θα υποσχόταν ότι στην πολιτική του επαναστατικού προλεταριάτου δεν θα υπάρχει καμία δυσκολία και καμία περίπλοκη κατάσταση, θα ήταν απλούστατα τσαρλατάνος».
Αν και χρήσιμοι ιστορικά και φιλοσοφικά, οι αφορισμοί του Λένιν δεν δίνουν λύσεις στην Ελλάδα του 2014. Και η θεωρητική συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί ή όχι με τους «πολύπειρους καταφερτζήδες σοσιαλιστές και τους κοινοβουλευτικούς ιησουίτες» δεν απαντά στις αγωνίες των ελλήνων πολιτών. Αντιθέτως, η συζήτηση αυτή δημιουργεί απλώς μια λανθασμένη πόλωση και διχασμό. Εναν διχασμό αντίστοιχο με τις απόψεις εκείνων οι οποίοι θεωρούν πως η πρώτη κυβερνητική πρωτοβουλία που θα πρέπει να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύσταση Εξεταστικής για το μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι θεωρητικοί του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως όταν ο κ. Τσίπρας αναλάβει την εξουσία, θα διαψεύσει τη ρήση του Τσόρτσιλ ότι η άνιση κατανομή του πλούτου είναι το μόνιμο ελάττωμα του καπιταλισμού και ότι η ίση κατανομή της φτώχειας είναι το σταθερό προτέρημα του σοσιαλισμού. Αν η διάψευση αυτή αποδειχτεί επωφελής για την Ελλάδα, τότε άπαντες το εύχονται. Και ας επικρατήσει ο σοσιαλισμός…

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk