Εκλογές …Αθηνών

Πριν από 5 χρόνια στις ευρωεκλογές του 2009 αναφέραμε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας τότε

Εκλογές …Αθηνών | tovima.gr

Πριν από 5 χρόνια στις ευρωεκλογές του 2009 αναφέραμε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας τότε (και σήμερα τα κόμματα της συγκυβέρνησης) υποβάθμιζαν την εκπροσώπηση της ελληνικής περιφέρειας, στα ευρω-ψηφοδέλτιά τους.

Η ξαφνική στροφή τους λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις ευρω-κάλπες, αφενός ενισχύει την άποψη ότι πρέπει οι πολίτες να αποφασίζουν για τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο νέο κοινοβούλιο και όχι οι αρχηγοί κατέχοντας το προνόμιο της κατάρτισης μιας λίστας αρεστών και ισορροπιών, αφετέρου όμως νοθεύει ακόμη περισσότερο την αντιπροσωπευτικότητα της εκπροσώπησης της ελληνικής περιφέρειας.
Είναι προφανές ότι αν δεν ισχύσει κάποιου είδους ποσόστωση, άξιοι εκπρόσωποι από την ελληνική περιφέρεια δεν θα κατορθώσουν να διασωθούν στις κάλπες, αφού οι εξ Αθηνών συνυποψήφιοί τους έχουν το πλεονέκτημα της ανάδειξής τους μέσω ενός πολυάριθμου εκλογικού σώματος. Έτσι με τον τρόπο αυτό κι ενώ το ευρωκοινοβούλιο έχει συνδεθεί με μάχες για την μοναδική Κοινή Πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης την Αγροτική, δεν θα υπάρξει καμία αντιστοίχιση στη δυναμική που πρέπει να αναπτύσσει ένα ψηφοδέλτιο με επαρκή γεωγραφική εκπροσώπηση. Δυστυχώς από εκλογές του Κολωνακίου, θα τείνουν να εξελιχθούν σε ευρωεκλογές του Κολλεγίου Αθηνών και του Ψυχικού, άντε και της Θεσ/νίκης δευτερευόντως που είναι το δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας.
Δυναμικές περιφέρειες που εξαρτούν εν πολλοίς την οικονομία τους από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν κάποιο ευρωβουλευτή που θα μπορούσε να μεταφέρει τις αγωνίες της ελληνικής περιφέρειας στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Έτσι ενώ εν πολλοίς η τύχη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τις αποφάσεις σε επίπεδο ΟΝΕ και Ε.Ε. που είναι και οι δανειστές μας, εντούτοις οι ευρωεκλογές θα εξελιχτούν σε μία πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές και αυτό είναι πρωτίστως που ενδιαφέρει τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν.
Προφανώς και στον τομέα αυτό όπως και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία από τους πολίτες και την κοινωνία που παρακολουθούν με αδιαφορία τις όποιες εναγώνιες κινήσεις για τη σωτηρία ενός θνησιγενούς κομματικού συστήματος στη χώρα. Υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί το λάθος αν ισχύσει ένα σύστημα ποσόστωσης που θα δίνει τη δυνατότητα και σε υποψηφίους από την ελληνική περιφέρεια να παλέψουν με ίσους όρους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Διαφορετικά στην Ευρώπη των περιφερειών η Ελλάδα θα προσέλθει ως ο φτωχός συγγενής, έχοντας να αντιπροτείνει αυτό το στρεβλό μοντέλο που την οδήγησε στη χρεοκοπία. Την Ελλάδα της Αθήνας και μόνον αυτής…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk