Ελληνική πεζογραφία και δημόσια σφαίρα

Πώς παρουσιάζεται η κοινωνία στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία; Ποια η σχέση της πεζογραφίας της μεταπολίτευσης με την πολιτική; Πώς το δημόσιο εισέρχεται στο ιστορικό και στο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Πώς παρουσιάζεται η κοινωνία στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία; Ποια η σχέση της πεζογραφίας της μεταπολίτευσης με την πολιτική; Πώς το δημόσιο εισέρχεται στο ιστορικό και στο αστυνομικό μυθιστόρημα; Πώς διαχειρίζεται η πεζογραφία των τελευταίων δεκαετιών την αναζήτηση των χαρακτηριστικών στοιχείων της ιδιοσυστασίας του Έλληνα; Μυθοπλασία, ταυτότητες, κοινωνία, Ιστορία και πολιτική θα απασχολήσουν τις εργασίες του διήμερου συμποσίου με θέμα «Ελληνική πεζογραφία και δημόσια σφαίρα» που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Σχολή Μωραΐτη), την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, από τις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Στο συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κριτικού θεάτρου και κινηματογράφου Κωστή Σκαλιόρα (1927-2013), πανεπιστημιακοί φιλόλογοι και κριτικοί θα τοποθετηθούν στο ερώτημα ποια η σχέση της λογοτεχνίας με τη σύγχρονή της πραγματικότητα και ο ρόλος του λογοτέχνη-δημιουργού ως δημόσιου προσώπου ειδικά σε πολιτικά ταραγμένες ή ρευστές εποχές, όπως η σημερινή. Οι ομιλητές θα εστιάσουν στη μεταπολιτευτική πεζογραφία. Εισηγήσεις θα πραγματευθούν ειδικά το έργο των Αλέξη Πανσέληνου, Δημήτρη Νόλλα, Μάρως Δούκα, Πέτρου Τατσόπουλου.
Θα μιλήσουν: Τιτίκα Δημητρούλια, Βενετία Αποστολίδου, Λίζυ Τσιριμώκου, Δημήτρης Αγγελάτος, Γιάννης Δημητρακάκης, Σπύρος Μακρής, Γιώργος Περαντωνάκης, Μαίρη Μικέ, Αναστασία Νάτσινα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι «Μεταδικτατορική πεζογραφία και πολιτικοκοινωνική εγρήγορση», μια συζήτηση των κριτικών Ελισάβετ Κοτζιά, Μικέλας Χαρτουλάρη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk