Θ. Πάγκαλος: «Ο σταυρός προτίμησης είναι η ρίζα του κακού»

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο Θ. Πάγκαλος μίλησε στον Βήμα fm για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και την κατάργηση της ψήφου των μεταναστών, την υποψηφιότητα Βουδούρη και τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κυπριακό

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και την κατάργηση της ψήφου των μεταναστών, την υποψηφιότητα Βουδούρη και τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κυπριακό.{{{ audio1 }}}

Για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής ευρωβουλευτών{{{ audio2 }}}

«Έχω μία θέση που έχω καταθέσει από το 1990 και είναι πως αν δεν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει το πελατειακό σύστημα και η φαυλοκρατία στην Ελλάδα, όπως και η αγορά ψήφων με ρουσφέτια, την οποία επιδιώκουν οι πολίτες και στην οποία ανταποκρίνονται οι πολιτευόμενοι. Πιστεύω ότι ο σταυρός προτίμησης είναι η ρίζα του κακού, διότι όσο αφήνουμε το σταυρό να υπάρχει ή να επεκτείνεται, πάμε πίσω στην πάλη κατά της πελατοκρατίας που συνεχίζει να υπάρχει και είναι η αιτία όλων των δεινών και της οικονομικής κρίσης. Έχω προτείνει εκλογικό σύστημα που δεν είναι ίσως το τελειότερο ή το μοναδικό και όταν το πρότεινα, το 1990, με θεώρησαν εκκεντρικό. Διότι θεωρώ κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του σταυρού προτίμησης ως οπισθοδρόμηση. Η σάρα και η μάρα μαζεύτηκε εκεί μέσα. Ντροπή! Άνθρωποι ανεπιτήδευτοι, απεπίδεκτοι, διεφθαρμένοι. Ντροπή! Κανένας στο περιβάλλον του δεν θα άντεχε τις φυσιογνωμίες αυτές εκεί πέρα να μιλούν. Έχω κάνει σε 12 βουλές, αλλά αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναζήσει. Επιμένω και όποιος θέλει, ας με διαψεύσει…»

Για την υποψηφιότητα Βουδούρη

«Είναι ένα πολιτικό θέμα ιδιαίτερο και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το γενικεύσουμε, για να βγάλουμε συμπεράσματα για το πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συναντάει απευθείας το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συνασπισμός που συγκέντρωσε γύρω του τους κομμουνιστές σταλινικούς που δεν βολεύονταν στο ΚΚΕ ή όποιο επαναστατικό κόμμα και μάζεψε όλα τα κατακάθια της κοινωνίας και τους αριβίστες, επειδή δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ και ως κυβερνητικό κόμμα έπαψε να έχει απήχηση και τα ποντίκια εγκατέλειψαν το σκάφος και χώθηκαν εκεί όπου υπήρχε κυβερνητική προοπτική και προοπτική πλειοψηφίας του κ. Τσίπρα περί εξουσίας και κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνονθύλευμα, και είναι φυσικό να μην έχει ενότητα. Ο κ. Βουδούρης ψήφισε το μνημόνιο και περνούσε γενεές δεκατέσσερις το μνημόνιο πριν από μερικούς μήνες και μαζί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Καρυπίδης που δεν ξέρω τι είναι, εθνικιστής ή αντισημίτης, αλλά είναι σίγουρα ακροδεξιός. Γιατί ο Κασιδιάρης μας ενοχλεί και ο υποψήφιος του κ. Τσίπρα για τη Μακεδονία – αν είναι δυνατόν – δεν μας ενοχλεί; Τις ίδιες ιδέες έχουν.»

Για την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών

«Μου έκανε πολύ εντύπωση ένα γράμμα που υπογράφει ο δήμαρχος Μονάχου και το απευθύνει σε έναν συμπατριώτη μας Έλληνα που ζει και εργάζεται εκεί. Πέραν των χαιρετισμών και το ενδιαφέρον του για την οικογένεια του αποδέκτη, αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να πάει και να ψηφίσει για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, για το δήμαρχο και κάποιους άλλους τοπικούς θεσμούς. Καλεί τους μετανάστες να πάνε και να ψηφίσουν, λέει ότι είναι στο πλευρό τους και ότι έχουν τοπικά συμφέροντα και εκείνοι και σχετίζονται με την πορεία της πόλης και υποχρεώσεις απέναντι στην πόλη που τους δέχεται και γι’ αυτό το λόγο τους θεωρεί ισότιμους πολίτες για τα τοπικά ζητήματα. Αυτό κάνουν οι Γερμανοί στο Μόναχο, στη Βαυαρία και αλλού και εμείς τώρα αγωνιζόμαστε να κόψουμε την ψήφο των μεταναστών. Η άποψη του ΣτΕ είναι απόλυτα σεβαστή και εφαρμόσιμη, αλλά θα πρέπει να δούμε για ποιο λόγο το αποφάσισε αυτό το ΣτΕ και όπως είναι δεν δίνει δικαιώματα στους μετανάστες και πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Εάν είναι αντισυνταγματική η ψήφος των μεταναστών, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Φοβούμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη το ΣτΕ δεν είναι ο κατάλληλος, διότι, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να πει ότι βεβαίως είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αρχές να ψηφίζουν οι μετανάστες και η επίκληση της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ως αιτιολόγηση αυτής της απόφασης είναι τελείως τεχνητή και ως ένα σημείο προκλητική. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση του πρωθυπουργού ως εκφραστή αυτής της πλειοψηφικής, συντριπτικά, άποψης των πολιτών με τον επικεφαλής του ΣτΕ και να του πει: «Ακούστε να δείτε, εδώ υπάρχει καταφανής διαφωνία του λαού με την απόφαση του δικαστηρίου και πρέπει να συμμορφωθείτε με την έκφραση του λαού και πέστε μας τι σας ενοχλεί, εάν δεν μπορείτε να συμμορφωθείτε για τυπικούς λόγους». Διότι εάν αποδειχθεί ότι οι λόγοι είναι τυπικοί και δεν μπορούν να συμμορφωθούν επειδή θεωρούν π.χ. ότι οι ξένοι δεν μπορούν να ψηφίζουν, τότε είμαστε σε πλήρη διάσταση απόψεων και υπάρχει μέγα πολιτικό και ηθικό πρόβλημα. Και προφανώς δεν μπορεί να καταργηθεί ο λαός, αλλά θα καταργηθεί το ΣτΕ με την παρούσα σύνθεσή του. Είναι απαράδεκτο αυτό…»

Για το κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες

«Η επανέναρξη των συνομιλιών, μετά από τόσο καιρό, είναι θετικό γεγονός. Το ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και σε έναν συμβολικό χώρο, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα μήνυμα ότι κάτι μπορεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση της λειτουργίας του αεροδρομίου ή της απόδοσης της Αμμοχώστου π.χ. Πιστεύω ότι πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά υπάρχουν δύο ανασταλτικοί παράγοντες. Το πρώτο είναι η τουρκική ηγεσία και το δεύτερο ότι παρεμβαίνει πολύ αποφασιστικά η Αμερική, πράγμα που δεν έκανε στο παρελθόν.»

Για τη σύλληψη των Τούρκων υπηκόων, με την κατηγορία της τρομοκρατίας

«Οι Τούρκοι ζητάνε να εκδοθούν στην Τουρκία κάποιοι κούρδοι που τους θεωρούν τρομοκράτες για να δικαστούν και εμείς θεωρούμε ότι δεν θα δικαστούν με το δέοντα και προσήκοντα τρόπο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι σύμπτωση (με την απέλαση Φιλιππίδη), αλλά δεν έχω καμία απόδειξη επ’ αυτού.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk