Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν είμαι υπεύθυνος για τις αυξήσεις στα διόδια

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, μίλησε στον Βήμα fm για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.{{{ audio1 }}}

Για τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων

«Λέτε χονδροειδή ψέματα στον κόσμο και πρέπει, επιτέλους, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, διότι όλα αυτά αφορούν ζητήματα για την ανάπτυξη της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Το πρώτο ψέμα είναι ότι τα διόδια είναι γνωστά. Κατατέθηκαν στη Βουλή και είναι στο Ίντερνετ. Είναι αυξημένα, αλλά έχουν συμφωνηθεί το 2007. Πώς εγώ θα τα έκανα διαφορετικά; Αφού έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Άρα λοιπόν, το πώς εξελίχθηκαν οι τιμές των διοδίων από το 2007 μέχρι σήμερα, είναι γνωστό. Δεύτερον, ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από ενάμιση μήνα. Και τρίτον, το θέμα των διοδίων δεν είναι δικό μου, αλλά του παραχωρησιούχου. Η δήλωση η δική μου, την οποία πρέπει να διαβάσετε από τα πρακτικά της Βουλής, έλεγε το εξής: ότι υπάρχουν ορισμένες αδικίες, κυρίως στη Βορειοανατολική Αττική και υπόσχομαι ότι οι αδικίες αυτές θα αρθούν πριν γίνει οτιδήποτε άλλο. Ότι δεν θα ισχύσουν, δηλαδή, οι αυξήσεις των διοδίων εάν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία με τους κατοίκους της περιοχής και άρση αδικιών. Υποσχέθηκα να άρω τις αδικίες για τους κατοίκους της περιοχής και όπως ήταν το αίτημα βουλευτών και δημάρχων της περιοχής, τα διόδια δεν αυξήθηκαν και παραμένουν 2,10 ευρώ για 40.000 ανθρώπους που είναι κάτοικοι και θα πάρουν από το δήμαρχο, τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ μια βεβαίωση και θα πάρουν από τον παραχωρησιούχο ένα μηχανάκι, χωρίς καμία αύξηση. Στο δήμαρχο, δεν φτάνει αυτό και λέει τώρα ότι θέλει το ίδιο και για τους επισκέπτες, για την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και για να έχει επισκεψιμότητα ο Ωρωπός. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εγώ, αυτό που υποσχέθηκα, το έκανα. Πουθενά δεν προκύπτει ότι είπα πως θα γίνουν αυξήσεις στα διόδια, για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι τιμές των διοδίων καθορίστηκαν το Δεκέμβριο του 2007. Δεν υπήρξε, με τις δικές μου συμβάσεις, που υπογράφηκαν πριν από ένα μήνα και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, καμία αύξηση. Τα διόδια καθορίστηκαν και αυξήθηκαν το 2007 και έπρεπε οι αυξήσεις να γίνουν τότε. Δεσμεύτηκα ότι επί των ημερών μου, την ώρα που ψηφίζουμε τις συμβάσεις, δεν θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις. Αυτές οι αυξήσεις καθορίστηκαν το 2007, όταν οι συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν εφαρμόζω καμία απολύτως αύξηση και δεν είμαι υπεύθυνος για τις αυξήσεις ούτε εγώ ούτε το υπουργείο μου. Όταν θέλουμε έργα στη χώρα και ανάπτυξη, υπάρχει κόστος. Και μάλιστα, αυτά τα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 35 τράπεζες εκ των οποίων 31 μεγάλες ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Κολέγιο των Επιτρόπων, το Ελληνικό Δημόσιο και έφτιαξαν ένα χρηματοδοτικό μοντέλο και έρχεστε τώρα και λέτε ότι έγιναν αυξήσεις στα διόδια. Ε, δεν είναι έτσι!

Για τους κατοίκους, δεν ισχύει αύξηση. Θα μπορούσαν όλοι οι κάτοικοι να περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν καμία αύξηση, αρκεί ο εκεί δήμαρχος και οι τοπικοί άρχοντες να ασχολούνται μ’ αυτό. Αλλά δεν το έκαναν. Πήγαν και έκαψαν και ρήμαξαν τα διόδια, με κίνδυνο για τις ζωές των εργαζομένων… Δεν έκανα εγώ ούτε ο κ. Σουφλιάς το 2007 αυξήσεις. Είναι προβλέψεις, με τράπεζες και την Ε.Ε. μέσα. Η χώρα μας είναι η μόνη που δουλεύει τα μεγάλα έργα στην Ευρώπη και ξαναζωντάνεψε τους δρόμους. Δεν υπάρχει άλλο τόσο μεγάλο project, 8,5 δις, και να δουλεύουν τόσοι άνθρωποι κι εσείς, όμως, κάνετε σπέκουλα…

(Για τους νέους σταθμούς διοδίων) προβλεπόταν από το 2007, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Διόδια δεν υπάρχουν στη Μεταμόρφωση και στη Βαρυμπόμπη. Δεν θα γίνουν. Εσείς λέτε ψέματα και θα έπρεπε να το εφαρμόσετε και ακούστε και κάτι ακόμη: εάν πιστεύετε ότι κάποιοι πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους και να πληρώνουν όλοι, δηλαδή ο συνταξιούχος του Έβρου ή της Κρήτης να πληρώνει αυτόν που κυκλοφορεί στους δρόμους (με διόδια), δεν είναι κοινωνική πολιτική αυτό. Ο δήμαρχος Ωρωπού, αντί να ασχολείται με αυτά, να πάει να δώσει τα μηχανάκια στους συμπολίτες του, για να μην πληρώνουν την αύξηση. Αυτό είναι θέμα ανάμεσα σ’ εκείνον και τον παραχωρησιούχο. Είναι κρίμα να δημιουργούμε θέματα και δεν έχουν κανένα λόγο οι κάτοικοι να πληρώνουν ούτε ένα σεντ παραπάνω. Έπρεπε ήδη να μοιράζει χιλιάδες μηχανάκια, για να μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν… Να ρωτήσετε τον παραχωρησιούχο. Ενημερώθηκα ότι η υποδομή είναι έτοιμη εδώ και μία εβδομάδα, να δώσουν τα μηχανάκια στο δήμαρχο και στους κατοίκους ή σε όποιον άλλον θέλουν, για να μην πληρώνουν αυξήσεις. Στα διόδια Αφιδνών, όλη η υπόθεση στηρίζεται σε μια λογική που λέει το εξής: δεν μας φτάνει μόνον οι κάτοικοι να πηγαίνουν χωρίς αύξηση, με φθηνό διόδιο. Πρέπει να πηγαίνουν και οι εκδρομείς. Αυτό είναι απαράδεκτο.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk