Κατσικάκι λεμονάτο με αγκινάρες

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό κατσικάκι, σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο {{{ moto }}}

1 κ.γ. μαραθόσπορο, ψιλοτριμμένο

1/4 φλ. χυμό λεμονιού

2 ποτήρια νερό

10 αγκινάρες, καθαρισμένες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε χονδρές ροδέλες

4 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

λίγο κορν φλάουρ, για το δέσιμο της σάλτσας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με το ελαιόλαδο. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει, πασπαλίζοντας με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τον μαραθόσπορο. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε ξανά το κατσικάκι στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 1½ ώρα. Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και ξεκολλάμε με μια σπάτουλα τις καραμέλες του κρέατος από τον πάτο. Περνάμε τα υγρά από σήτα και ξεπλένουμε την κατσαρόλα.

Απομακρύνουμε τυχόν σπασμένα κόκαλα από το κρέας και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις αγκινάρες αυτή τη φορά, τα κρεμμυδάκια και το σουρωμένο υγρό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο. Δένουμε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο σε νερό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk