Ολλανδία: 35 δήμαρχοι θέλουν να καλλιεργείται ελεύθερα κάνναβη

Με επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση, 35 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της Ολλανδίας πιέζουν ώστε να «χαλαρώσει» η πολιτική γύρω από την κάνναβη και να επιτραπεί στους δημότες να καλλιεργούν το επίμαχο «ευφορικό» φυτό.

Με επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση, 35 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της Ολλανδίας πιέζουν ώστε να «χαλαρώσει» η πολιτική γύρω από την κάνναβη και να επιτραπεί στους δημότες να καλλιεργούν το επίμαχο «ευφορικό» φυτό.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι δήμαρχοι, μεταξύ άλλων, του Άμστερνταμ, της Ουτρέχτης και του Ρότερνταμ. Τονίζουν την παλαιά αντίφαση της ισχύουσας ολλανδικής νομοθεσίας: επιτρέπει την πώληση αλλά όχι και την καλλιέργεια της μαριχουάνας. Αυτό οδηγεί τα γνωστά κόφι-σοπ να στρέφονται σε παράνομους εμπόρους για προμήθειες σε κάνναβη, την οποία όμως διακινούν νόμιμα.
Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι αν επιτραπεί στις πόλεις να καλλιεργούν μαριχουάνα μέσα σε ένα νέο και αυστηρά θεσμοθετημένο περιβάλλον, θα περιθωριοποιηθούν οι εγκληματίες-μεσάζοντες και θα έχουν σημαντικά έσοδα οι δήμοι. Σύμφωνα με μελέτες, τα νέα αυτά μέτρα θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ολλανδία ετήσια κέρδη της τάξεως του ενός. δισεκατομμυρίου ευρώ. «Η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αφού τα κόφι-σοπ πρέπει να υποστηρίζονται από σκοτεινά κυκλώματα παράνομης διακίνησης μαριχουάνας», δηλώνει ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Αχμέντ Αμπουταλέμπ.
Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει την ίδια άποψη, αφού θεωρεί πως η καλλιέργεια κάνναβης δεν αποτελεί την πανάκεια για τη πάταξη του εγκλήματος. «Φοβούμαστε ότι μια αλλαγή στην νομοθεσία δεν θα τύχει καλής υποδοχής από τις γειτονικές χώρες καθώς θα μπορούσε η κάνναβη που θα καλλιεργείται εδώ, να καταλήξει στην Γαλλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου παραμένει απαγορευμένη», είπε ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Ιβο Οπστέλτεν.
Παρόλο που η ινδική κάνναβη παραμένει τυπικά παράνομη, η ολλανδική νομοθεσία από τη δεκαετία του 1970 είναι ανεκτική στο κάπνισμά της και την κατοχή μικρής ποσότητας για προσωπική χρήση. Υπολογίζεται ότι από τα περίπου πέντε εκατομμύρια των ξένων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άμστερνταμ, περίπου 1.5 εκατομμύριο εξ’ αυτών περνάει μια βόλτα από τα διάσημα κόφι-σοπ του. Τον Νοέμβριο του 2012 ο δήμαρχος του Άμστερνταμ διαβεβαίωσε ότι τα κόφι-σοπ της πόλης του θα παραμένουν ανοικτά για τους ξένους τουρίστες κι όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, ακυρώνοντας στην ουσία τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, ήτοι τη λεγόμενη «κάρτα κάνναβης» που επρόκειτο να μετατρέψει τα συγκεκριμένα μαγαζιά σε «κλειστές» λέσχες Ολλανδών.
Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2012 στη νότια Ολλανδία, είχε στόχο να περιορίσει τον «ναρκο-τουρισμό» απαγορεύοντας την είσοδο ξένων στα περίπου 700 ολλανδικά κόφι-σοπ. Όμως, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας των Φιλελευθέρων και των Εργατικών, που εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, αποφάσισε να «πετάξει το μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας το δικαίωμα στους δήμους να αποφασίζουν αν τα συγκεκριμένα καφενεία θα δέχονται ή όχι τουρίστες.
Και ο δήμαρχος του Άμστερνταμ έσπευσε από τους πρώτους να ανακοινώσει ότι στην επικράτειά του οι πόρτες των coffee shops θα παραμείνουν ανοικτές για όλους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk