Χατζηδάκης: Στόχος να λειτουργούν οι νέες Μονάδες Αποβλήτων το 2016

Να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.

Να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που θα ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού.

Πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο ελληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

 • Στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες υπάρχουν ήδη ανάδοχοι έργων.
 • Το έργο της Δυτικής Μακεδονίας έλαβε διεθνή διάκριση από το περιοδικό «World Finance» ως το καλύτερο για το 2013 στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
 • Στην Περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων.
 • Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν η τελευταία που εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ.
 • Στην Περιφέρεια Ηπείρου το έργο εξελίσσεται γρήγορα και είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάδειξη αναδόχου και εκεί.


Γιάννης Μανιάτης: Κίνδυνος ευρωπροστίμων για τα σκουπίδια

«Συσσωρευμένες αδυναμίες και παραλείψεις, τόσο της Κεντρικής Εξουσίας όσο και της Αυτοδιοίκησης, δημιούργησαν διαχρονικά μια κατάσταση που δεν τιμά την εικόνα της χώρας, που μας έχει οδηγήσει επανειλημμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επιβληθούν βαριά πρόστιμα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο υπουργός στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για το «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», η Ελλάδα, με σημαντική καθυστέρηση, ολοκληρώνει την προσπάθεια για την εξάλειψη των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων. «Η ασφαλής διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ο τομέας της ανακύκλωσης απαιτεί σημαντική αναβάθμιση, εξυγίανση και τομές. Η παραγωγή στερεών αποβλήτων εξακολουθεί να αυξάνει, παρότι η οικονομική κρίση επιδρά ανασταλτικά στην παραγωγή επιμέρους ρευμάτων. Οι δράσεις για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων επαφίενται ακόμη στον εθελοντισμό ή ουσιαστικά εφαρμόζονται σε πιλοτική κλίμακα. Δεν θα κρυφτούμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε», επεσήμανε στην ομιλία του.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που έχουν δρομολογηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της ημερίδας, άφησε αιχμές για δημοτικούς άρχοντες και πολίτες που μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων χώρων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. «Δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα διασφαλισμένη χρηματοδότηση, διασφαλισμένη χωροθέτηση, περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιτρέπουν το αυτονόητο και προφανές, δηλ. την υλοποίηση του έργου. Και δεν είναι δυνατόν η χώρα να κινδυνεύει για άλλη μία φορά από πρόστιμα και ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, δεν το επιτρέπει η ίδια η κοινωνία», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δημιουργία νέων μονάδων, παραγωγή νέου πλούτου μέσα από την πολλαπλή χρησιμότητα των νέων μονάδων κλπ.

Την περίοδο που άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, η Ελλάδα προσπαθεί ακόμη να διασφαλίσει το αυτονόητο, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του υπό διαβούλευση σήμερα εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων περιλαμβάνουν εξαετή χρονικό ορίζοντα προγραμματισμού έως το 2020, αξιολόγηση της κατάστασης και καθορισμό των αναγκών σε υποδομές και δίκτυα διαχείρισης. «Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων οδηγείται σε ένα βέλτιστο συνδυασμό των διαφόρων τεχνολογιών και μεθόδων και όχι σε μια μονοδιάστατη λύση, όπως φαίνεται και από τη θετική εμπειρία διαχείρισης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Αποτελεί πρόκληση και στόχο για τη χώρα, να επενδύσει στους επιμέρους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, αλλά και τις υποδομές», είπε ο κ. Μανιάτης.

Οι πόροι κατασκευής των αναγκαίων υποδομών θα είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί, ενώ η λειτουργία τους θα στηριχτεί στη συνεργασία δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, η πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, καθώς και ο κ. Γιώργος Κρεμλής από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
  Κοινωνία
  ΒΗΜΑτοδότης
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk