Κατά των αυξήσεων στα διόδια εμφανίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης

Στον κατάλογο όσων διαμαρτύρονται με επίκεντρο τα διόδια προστέθηκαν δήμαρχοι και παράγοντες τοπικών κοινωνιών.

Στον κατάλογο όσων διαμαρτύρονται με επίκεντρο τα διόδια προστέθηκαν δήμαρχοι και παράγοντες τοπικών κοινωνιών. Την κάθετη αντίθεσή του στις αυξήσεις των τιμών στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη, εξέφρασε με οξύ τρόπο ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στερούνται κάθε λογικής, δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας».
Επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των τιμών αλλά και του αριθμού των σταθμών διοδίων επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας πλήττει σοβαρά τόσο τον κλάδο της βιομηχανίας και του τουρισμού της Περιφέρειας όσο και τα νοικοκυριά και τους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα προχώρησε περισσότερο και τόνισε ότι κάθε συμφωνία και σύμβαση οφείλει να τροποποιείται με γνώμονα την οικονομική επιβίωση των πολιτών αλλά και τη διασφάλιση της ανάπτυξης της περιοχής.
Όπως υπογράμμισε, «η απλή τήρηση των συμβάσεων που επιβάλλει αυξήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, δεν συνιστά λύση. Αντιθέτως οξύνει τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες». Θεωρεί ότι το ζήτημα είναι θεσμικό και απαιτείται «ουσιαστικός διάλογος του κεντρικού κράτους με την παραχωρησιούχο εταιρεία και φυσικά με τη συμμετοχή των αρμόδιων οργάνων και φορέων των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Διάλογος με ουσία, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς».
Προέταξε την ανάγκη να εξεταστεί η δυνατότητα αντισταθμιστικών οφελών και κοινωνικών τιμών για τους ανέργους και τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ενώ να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής που κινούνται μεταξύ τοπικών σταθμών και επιβαρύνονται δυσανάλογα.
Για τους αγρότες
Πιο ήπια ήταν η τοποθέτησή του με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Προέβαλε την αξία της συναίνεσης και τη σημασία που έχει η χάραξη και υλοποίηση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής.
Υπογράμμισε ότι λύσεις θα προκύψουν μόνο μέσα από έναν ευρύ, θεσμοθετημένο εθνικό και περιφερειακό διάλογο, ο οποίος θα παραμερίσει τις διαφορές, και «με μετριοπάθεια, υπομονή και συναινετική διάθεση, θα προτάξει το εθνικό συμφέρον πάνω και πέρα από κόμματα και συμφέροντα».
Στην προσπάθεια αυτή, όπως σημείωσε, είναι καταλυτικός ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων που πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. «Χρήματα για πέταμα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ χρηματοδότησης και ταυτόχρονα να εντοπίσουμε τις ανάγκες και να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αγρότες» παρατήρησε.
Και πρόσθεσε: «H σημερινή κατάσταση απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, από όλες τις πλευρές. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταφεύγουμε στις γνωστές πρακτικές που ζημιώνουν τον απλό πολίτη . Μια κοινωνία θα ξαναχτιστεί όταν όλοι επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και τις διεκδικήσεις μας», τόνισε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk