Δ. Κουτσούμπας: Μόνη ρεαλιστική λύση το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

Τη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και την Πρόνοια δεν είναι ζήτημα κυρίως οικονομικό, αλλά βαθιά ταξικό και πολιτικό» είπε.

Τη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι επικίνδυνες διαστάσεις για τον λαό που παίρνει η κατάσταση της δημόσιας υγείας πρέπει να συνδεθεί με τον πολιτικό σχεδιασμό που υπάρχει στην οικονομία, στην ανάπτυξη και ποιον αυτή υπηρετεί, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του για την Υγεία.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει την εικοσαετία, η συζήτηση και οι αποφάσεις της ΕΕ, όπως και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, έχουν ως κεντρικό στόχο να υπηρετήσουν αποτελεσματικά μόνο την ανταγωνιστικότητα και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας μεγάλων συμφερόντων.

Ενέταξε τη χειροτέρευση της δημόσιας υγείας στην εξυπηρέτηση του στόχου της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μέσω της μείωσης και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» στο οποίο, όπως σημείωσε, υπάγονται οι δαπάνες ασφάλισης και η κρατική εισφορά για υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και για τη σύνταξη.

«Γι’ αυτό το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και την Πρόνοια δεν είναι ζήτημα κυρίως οικονομικό, αλλά βαθιά ταξικό και πολιτικό» ανέφερε, τονίζοντας ότι «αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου σε σχέση με το 2013 προβλέπεται μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ μείωση κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία μείωση κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%».

Υπογράμμισε ότι οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στα κρατικά νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ.

Δήλωσε ότι οι παροχές ενοποιούνται προς τα κάτω και «από εκεί και πέρα όποιος έχει να πληρώσει θα αγοράζει τις αναγκαίες υπηρεσίες από τους επιχειρηματίες της Υγείας και από το συρρικνωμένο και εμπορευματοποιημένο κρατικό τομέα».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρτά τις παροχές από την πορεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και εφ΄ όσον οι «δημοσιονομικές» συνθήκες το επιτρέψουν, «δηλαδή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία», και επισήμανε ότι «μέσα από το πρόβλημα (και) της Υγείας αναδεικνύεται η αντιπαράθεση ουσιαστικά των δύο δρόμων ανάπτυξης».

«Η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι αν ο λαός το αποφασίσει με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, στην επείγουσα ιατρική, με απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση και ταυτόχρονη ανάπτυξη της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, τεχνικών βοηθημάτων και η ανάπτυξη τουλάχιστον σε ένα βαθμό της βιομηχανίας παραγωγής βιοϊατρικής τεχνολογίας.

«Γι’ αυτήν την προοπτική είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk