Η εικονική αποχώρηση του κ. Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Microsoft προκειμένου να αναλάβει πιο… ενεργό ρόλο στην εταιρεία.

Ο Μπιλ Γκέιτς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Microsoft προκειμένου να αναλάβει πιο… ενεργό ρόλο στην εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο 58χρονος συνιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού θα κατέχει πια τον ρόλο του «τεχνολογικού συμβούλου» στο πλευρό του νέου και πολλά υποσχόμενου CEO της εταιρείας Σάτια Ναντέλα. Στρατηγική απόφαση ή άτακτη υποχώρηση του Γκέιτς; Τα στοιχεία συνηγορούν στο πρώτο: ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη θα συνεχίσει να κινεί, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, τα νήματα στη Microsoft – παρασκηνιακά και με λιγότερη ανιαρή διοικητική δουλειά στην πλάτη του.
Τα τελευταία χρόνια ο Γκέιτς είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου και των χρημάτων του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο διατηρεί με τη σύζυγό του. Στην πραγματικότητα, είχε σταματήσει να ασχολείται με τη Microsoft σε καθημερινή βάση από τον Ιούλιο του 2008, απόφαση που είχε ανακοινώσει σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα. Τώρα με ένα σύντομο βίντεο κατέστησε γνωστή την πρόθεσή του να επιστρέψει στην ενεργό δράση από τη θέση του «συμβούλου τεχνολογίας». Τι ακριβώς καθήκοντα συνεπάγεται αυτή κανείς δεν γνωρίζει ακόμη.
Πάντως, ο Γκέιτς δείχνει να θέλει να κερδίσει κάποιο προσωπικό στοίχημα: με τον 46χρονο Ναντέλα, έναν νέο και άφθαρτο διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής του τμήματος «cloud» (υπολογιστικού σύννεφου) της εταιρείας, σπρώχνει και πάλι τη Microsoft στο «παιχνίδι» των τεχνολογικών εξελίξεων. Γιατί η εποχή που ο Γκέιτς οραματιζόταν «έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί: τα τελευταία έξι χρόνια είδε τη βιομηχανία της τεχνολογίας να αλλάζει χωρίς ο ίδιος να συμμετέχει. Το PC αντικαταστάθηκε από φορητά γκάτζετ: «έξυπνα» τηλέφωνα και πανίσχυρες ταμπλέτες που μεταφέρουν την ευκολία ενός υπολογιστή από το γραφείο στην «τσέπη» του χρήστη. Θα μπορέσει το δίδυμο Ναντέλα – Γκέιτς να απελευθερώσει τη Microsoft από τα δεσμά των Windows (και της σχεδόν εμμονικής προσπάθειας νομικής προστασίας τους); Το μέλλον θα δείξει.

«Εχοντας αφήσει πίσω τα καθήκοντα του προέδρου, ο Γκέιτς θα έχει περισσότερο χρόνο να παρέχει συμβουλές σε θέματα τεχνολογίας στον νέο CEO της εταιρείας, σύμφωνα με τη Microsoft. Ο Γκέιτς παραμένει μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στη Microsoft. Ο πιο ενεργός του ρόλος στην εταιρεία θα καταστήσει τη δουλειά του Ναντέλα, να συσπειρώσει τους εργαζομένους γύρω από τις νέες πρωτοβουλίες και τις αλλαγές στη στρατηγική, πιο εύκολη»
είπε στο «Βήμα» ο Νικ Γουίνγκφιλντ, συντάκτης τεχνολογικών θεμάτων στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
Και πρόσθεσε: «Είναι επίσης σημαντικό ότι ο νέος πρόεδρος της Microsoft, ο Τζον Τόμπσον, σχεδιάζει να θέσει ως προτεραιότητα την επικοινωνία με τους επενδυτές της Γουόλ Στριτ. Αυτό είναι κάτι στο οποίο ο Γκέιτς ως πρόεδρος δεν έδωσε μεγάλη σημασία, δεδομένων όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του στη φιλανθρωπία. Δεν είναι σύμπτωση ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν καθώς οι μέτοχοι της Microsoft έχουν γίνει πιο ανήσυχοι για αλλαγή στην εταιρεία τους τελευταίους έξι μήνες».


SOS για νέα στρατηγική


Κινητά, γκάτζετ και «σύννεφο»

Το στρατηγικό μονοπάτι της Microsoft επαναχαράσσεται πυρετωδώς. Ηδη αναπτύσσει μια έκδοση του Office για το iPad, ενώ εκτιμάται ότι θα θελήσει να εισέλθει πολύ πιο δυναμικά στην αγορά των κινητών τηλεφώνων – τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε τον τομέα συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Nokia και τις κατοχυρωμένες τεχνολογίες της αντί 5,5 δισ. ευρώ. Και φυσικά, ποντάρει στο μεγάλο στοίχημα της επέκτασης της τεχνολογίας «cloud» («υπολογιστικού σύννεφου») στην οποία ειδικεύεται ο ινδικής καταγωγής νέος CEO Σάτια Ναντέλα .
300 δισ. δολάρια και 99.000 υπάλληλοι
Η Microsoft ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Αλεν στο Αλμπουκερκ του Νέου Μεξικού. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σήμερα ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδά της για το 2013 άγγιξαν τα 77,8 δισ. δολάρια. Απασχολεί περίπου 99.000 υπαλλήλους σε 105 κράτη.
Στην κορυφή χωρίς πτυχίο
Ο Μπιλ Γκέιτς έδειξε ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό ήδη από την ηλικία των 13 χρόνων. Αν και ήταν καλός μαθητής οι γονείς του ανησυχούσαν ότι μερικές φορές έδειχνε «βαριεστημένος και ακοινώνητος». Γι’ αυτό τον έγραψαν σε ιδιωτικό προπαρασκευαστικό σχολείο, όπου αρίστευσε στα μαθηματικά και στις επιστήμες. Πέρασε στο Χάρβαρντ με πολύ υψηλή βαθμολογία για να σπουδάσει νομικά, πορεία την οποία εγκατέλειψε για να ιδρύσει τη Microsoft.

Ντέιβιντ Αουερμπακ
Η εταιρεία περνάει πολύ δύσκολη περίοδο

Καθώς η Microsoft έχει να καλύψει πολύ δρόμο για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη των φορητών γκάτζετ και οι επενδυτές περιμένουν πάρα πολλά από την εταιρεία, «ούτε ο Γκέιτς ούτε ο Ναντέλα γνωρίζουν ακόμη ακριβώς πόσο έλεγχο στις αποφάσεις θα ασκεί ο πρώτος από τη νέα του θέση» λέει στο «Βήμα» ο Ντέιβιντ Αουερμπακ, αρθρογράφος τεχνολογικών θεμάτων στο διαδικτυακό περιοδικό Slate και πρώην μηχανικός στην Google και τη Microsoft.

Πρόκειται για μια «ψευδοπαραίτηση», όπως ανέφεραν κάποια δημοσιεύματα;
«Η παρουσία του Μπιλ Γκέιτς διασφαλίζει ότι με τη μετάβαση από τον πρώην CEO Στιβ Μπάλμερ στον Σάτια Ναντέλα, η εταιρεία δεν θα περάσει σε χέρια που δεν έχουν δοκιμαστεί. Η θέση του τεχνολογικού συμβούλου σχεδιάστηκε για να είναι ευέλικτη, για να δίνει στον Γκέιτς όση επιρροή θέλει, ανάλογα με τη δραστηριότητα του Ναντέλα. Αν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές από την εποχή Μπάλμερ, κάτι που επιθυμεί η αγορά, η παραμονή του Γκέιτς θα προσφέρει κάποια συνέχεια καθώς η εταιρεία περνάει μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο».
Τι σημαίνει για το μέλλον της Microsoft ο νέος ρόλος του Γκέιτς ως τεχνολογικού συμβούλου;
«Ο νέος πρόεδρος, ο Τζον Τόμπσον, είναι επί μακρόν «insider» στη Microsoft και δεν προβλέπω κάποια σημαντική αλλαγή στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Γκέιτς ενδιαφερόταν εμφανώς περισσότερο για τη φιλανθρωπία από ό,τι για τη Microsoft τα τελευταία χρόνια. Αλλάζοντας σε αυτόν τον νέο ρόλο του δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει στην εταιρεία χωρίς να είναι επιφορτισμένος με τις χρονοβόρες ευθύνες του προέδρου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk