Κλείνει μέτωπα, ελπίζει στην Ευρώπη

«Μας σώζει ο ΣΥΡΙΖΑ» λένε με αρκετή δόση σοβαρότητας κορυφαίοι υπουργοί τα τελευταία εικοσιτετράωρα,

«Μας σώζει ο ΣΥΡΙΖΑ» λένε με αρκετή δόση σοβαρότητας κορυφαίοι υπουργοί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, διαπιστώνοντας τη μεταρρυθμιστική στασιμότητα που επικρατεί σε κεντρικά υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Κατά γενική ομολογία στο Υπουργικό Συμβούλιο επικρατεί μια «βολική επανάπαυση» και δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις εντολές του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά αρκετοί υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα στυλό» και στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και στη μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλέγουν να μη συγκρουστούν, δίνοντας λαβή για εισηγήσεις περί ανασχηματισμού ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.
Διορθωτικές κινήσεις


Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να κλείσει μέτωπα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Ετσι η κυβέρνηση επέλεξε να αναθεωρήσει ψηφισμένες διατάξεις για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, δείχνοντας με σαφή τρόπο ότι εν όψει ευρωεκλογών θα γίνουν και άλλες διορθώσεις σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως στο θέμα των προστίμων της Εφορίας, στον φόρο υπεραξίας κ.α.
Αυτή η κίνησή της όμως έχει προκαλέσει γκρίνιες σε τμήμα της ΚΟ της ΝΔ και στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αρκετοί λένε πως το μήνυμα που στέλνεται στην τρόικα είναι αρνητικό, διότι τη στιγμή που εγκαλείται η ελληνική πλευρά για μη τήρηση των δεσμεύσεών της υπάρχει υπαναχώρηση σε ψηφισμένες διατάξεις.
Ο κ. Σαμαράς δίνει βάρος στις παρεμβάσεις του σε ζητήματα που προκαλούν ζημιές, σε αστοχίες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην επιτάχυνση διαδικασιών σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως με τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, όπου θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά.

«Ξαναβρίσκουμε τον δρόμο μας. Ξαναπαίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας»
λέει ο κ. Σαμαράς και μιλάει με ένταση για τη μετατροπή των δίδυμων ελλειμμάτων σε δίδυμα πλεονάσματα (θετικό εμπορικό ισοζύγιο) και τη μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτά θα είναι μερικά από τα προεκλογικά χαρτιά του, όπως και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεν υπάρχει δράκος»


Τις επόμενες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα θετικό φιλοευρωπαϊκό περιβάλλον, να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών και να αλλάξει τα εκλογικά δεδομένα, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως μέχρι στιγμής σαφές στρατηγικό σχέδιο για τις εκλογές δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν έχει φανεί επακριβώς ποιο θα είναι το δίλημμα που θα προτάξει η κυβέρνηση. Και όπως έλεγε προ ημερών έμπειρος υπουργός, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δράκος». Και συμπλήρωνε: «Ως τις ευρωεκλογές αυτός ο δράκος θα πρέπει να βρεθεί, γιατί αλλιώς παραμύθι δεν υπάρχει».
Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάβο τον οποίο θέλει να ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός, ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προηγηθεί των ευρωεκλογών – ήδη κατατέθηκε προχθές η σχετική τροπολογία στη Βουλή που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών – ευελπιστούν στον δικομματικό συνασπισμό να επιδράσει θετικά γι’ αυτόν.
Ο στόχος είναι να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις από ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα τη βραδιά της 25ης Μαΐου, οπότε και ορίζεται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Αυτό είναι βασικό ώστε να μετατεθούν οι όποιες πολιτικές εξελίξεις για το φθινόπωρο του 2014 ή την άνοιξη του 2015 με την προεδρική εκλογή.
Από εδώ και πέρα θα ενταθεί η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέποντας σε αναχαίτιση του προβαδίσματος που ήδη καταγράφει. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στα λάθη τακτικής που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως π.χ. με τις υποψηφιότητες για την Αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιχειρήσει να κλείσει τα δικά της μέτωπα σε δήμους και περιφέρειες.
Το κυριότερο όμως για τον Πρωθυπουργό είναι ως τη μάχη των ευρωεκλογών να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ιδανικό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην υπάρξει νέο δάνειο αλλά να υπάρξει χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας μέσω αξιοποίησης του αποθεματικού των 9,5 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια χρονική επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα δύο έτη, αλλά και με δανεισμό από τις αγορές.
Ο κ. Σαμαράς λέγεται ότι έχει μηνύματα πως δεν θα πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση όσο πλησιάζει η μάχη των ευρωεκλογών και φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη γερμανική πλευρά ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα του 2014.

Διεργασίες
Νέος πονοκέφαλος δεξιά της Δεξιάς

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό, όπου ηγείται ο βουλευτής και πρώην υπουργός Βύρωνας Πολύδωρας έχοντας ως βασικό του σύμμαχο τον πρόεδρο της Νέας Μέρας Χρήστο Ζώη.
Η νέα κίνηση έχει στόχο να διεμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία και ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, που παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται. Και αυτό διότι, όπως παραδέχονται πολλοί, καθίσταται δύσκολη η επιχείρηση επαναπατρισμού δεξιών ψηφοφόρων στη ΝΔ μετά και την εμφάνιση του νέου κόμματος.
Βέβαια, υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές στη ΝΔ που λένε ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, το νέο κόμμα να φανεί χρήσιμο και να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή το επόμενο διάστημα, καθώς έπονται πολιτικές εξελίξεις αλλά και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αποτελεί κομβικό σημείο.
Πλέον στα δεξιά της ΝΔ είναι το σχήμα του κ. Πολύδωρα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υπό τον Π. Καμμένο, παρατηρείται διαρροή γαλάζιων ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή που αντέχει ενώ παραμένει στο παιχνίδι έστω και με μικρές δυνάμεις ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.
Το νέο σχήμα των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη, με έμβλημα την ασπίδα που παραπέμπει σε αντίστοιχο των Ενόπλων Δυνάμεων, επιδιώκει να στεγάσει κυρίως τους δυσαρεστημένους από τη ΝΔ και θα έχει έντονους αντιμνημονιακούς τόνους. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις και έχουν συνάψει συμμαχίες και με καραμανλικούς που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα.
Υποστηρίζουν ότι η κίνησή τους έχει πατριωτικό, αντιμνημονιακό και ευρωπαϊκό στίγμα και οι κ.κ. Πολύδωρας και Ζώης (συνομιλητές του Β. Μαρκεζίνη που έχει πολλούς οπαδούς στους κόλπους της παραδοσιακής και αντιμνημονιακής Δεξιάς) εξαπολύουν επίθεση και στον Αντ. Σαμαρά.
Η «Ενωση» θα μετρήσει τις δυνάμεις της στις αυτοδιοικητικές εκλογές _ θα στηρίξει και αντάρτικες υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ _ και θα κατέλθει και στις ευρωεκλογές. Αυτή τη στιγμή έχει κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς μαζί με τον κ. Πολύδωρα συντάσσονται οι Ι. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης, ενώ λέγεται ότι μπορεί να συμμαχήσει μαζί τους και ο ανεξάρτητος και προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες Γ. Νταβρής. Ενδιαφέρον έχει πόσο θα επηρεαστεί το κόμμα του κ. Καμμένου αλλά και εάν θα υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή προς το σχήμα που ηγείται ο κ. Πολύδωρας, ενώ δεν αποκλείεται συμπόρευση με τον πρώην υπουργό Στ. Παπαθεμελή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk